Zwanenberg en Heyde Hoeve: nauwe samenwerking op het gebied van vleesproducten

27-01-2015 \\ Over onze leden

vlnr Tiny Schepers, initiatiefnemer Heyde Hoeve en Maarten Elsinga, Business Unit Director Fresh Foods bij Zwanenberg Food Group

 

Almelo/Nuenen –Zwanenberg Food Group en coöperatie Heyde Hoeve hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om nauw te gaan samenwerken in de keten. De partijen willen  gezamenlijk kwaliteitsconcepten ontwikkelen op het gebied van hoogwaardige vleesproducten . Deze concepten zullen zowel op de out-of-homemarkt als aan de ambachtelijke slager (onder verschillende labels) en aan retailers worden aangeboden.

 

Voor Heyde Hoeve is de samenwerking aantrekkelijk omdat zij haar filosofie van smaak, ambachtelijkheid, herkomst en transparantie op een grotere schaal kan uitrollen dan voorheen.

De stap past in de strategie van Zwanenberg Food Group om samen met ketenpartners kwaliteitsconcepten neer te zetten en de zogenoemde vierkantsverwaarding van het varken meer gestalte te geven.

 

“Binnen onze samenwerking zijn herkomst, smaak, ras, ambachtelijke productie en puurheid van het product kernbegrippen”, licht CEO Ronald Lotgerink van Zwanenberg Food Group toe. “De unieke filosofie van Heyde Hoeve heeft ertoe geleid dat zij in 2012 een prijs won voor het lekkerste varkensvlees. Ook bij Heyde Hoeve staan kwaliteit, smaak en transparantie hoog in het vaandel. Daarom is Heyde Hoeve voor ons een voor de hand liggende partner. Met samenwerking in de keten beogen wij meer transparantie over productiewijze en herkomst en een lekkerder en duurzamer eindproduct.” Deze samenwerking wordt mede ondersteund door Natuur en Milieu en de Stichting Metropolitane Landbouw.

 

‘Af van de focus op kostprijs’

Tiny Schepers van Heyde Hoeve vult aan: “De hamvraag is: hoe kom je in de keten met elkaar tot betere waardecreatie en een optimale propositie voor de consument? Dat lukt alleen als je samenwerkt. We moeten af van de focus op kostprijs. Je kunt alleen met schaalvergroting nog kostprijsvoordelen behalen. Dat is eindig, zoals al jaren blijkt, en leidt tot verschraling van het aanbod. Als we de keten willen verduurzamen, aandacht geven aan dierenwelzijn en een echt lekker product willen leveren, is daar geld voor nodig.”

 

“Ik ben er zeer mee ingenomen dat Zwanenberg dat als belangrijke partij in de keten inziet en de moed heeft om samen met ons de handschoen op te pakken. Het gaat om merk, beleving, kwaliteit en smaak. We moeten weer trots kunnen zijn op de Nederlandse varkenshouderij en kunnen genieten van lekker varkensvlees.”

 

Over Heyde Hoeve

Coöperatie Heyde Hoeve is een initiatief van Tiny Schepers. Samen met collegaboeren, onder anderen Bert Rijnen en Maarten en John Rooijakkers, zet hij het Heyde Hoeve-varken in de markt. De Duroc-varkens leveren  topkwaliteit vlees, mals en sappig met de herkenbare smaak van ‘vrüger’. De varkens worden gehouden in moderne stallen met zorg en aandacht voor dier én omgeving.

 

Over Zwanenberg Food Group

Met 1.600 medewerkers en een omzet van circa € 350 miljoen (2013) behoort Zwanenberg Food Group tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren en vleesconserven.  Zwanenberg beschikt over eigen productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het concern heeft sterke posities opgebouwd in de retail en in het out-of-homesegment (bedrijfs- en institutionele catering alsmede verkoop via pompstations etc.), onder andere met gesneden en voorverpakte vleeswaren. Zwanenberg  verkoopt zijn producten onder diverse merknamen, waaronder Kips, Kraak-Vers en Huls. Daarnaast exporteert Zwanenberg vleesconserven (onder meer onder de merknaam ZWAN) naar meer dan honderd landen wereldwijd.