Zwanenberg Food Group wil Business Unit Fresh verkopen aan Ter Beke

06-09-2017 \\ Over onze leden

Voedingsmiddelenbedrijf Zwanenberg Food Group BV (ZFG) is voornemens haar Business Unit Fresh (gesneden vleeswaren, ambachtelijke vleeswaren) te verkopen aan Ter Beke NV, gevestigd in Waarschoot (België).

Onder deze Business Unit vallen de productielocaties van Zwanenberg in Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer. Zwanenberg wil zich richten op de verdere groei van haar overige activiteiten in Ambient Foods (conserven) en producten onder de merken Kips en Huls.

De Ondernemingsraad wordt om advies gevraagd; de vakbonden zijn geïnformeerd, evenals de medewerkers.

Strategie: focus op internationale groei in conserven en snacks

Volgens Ronald Lotgerink, CEO van Zwanenberg Food Group, is Ter Beke een “uitstekende, zeer betrouwbare overnamepartner” voor de Business Unit Fresh. “Tijdens de oriëntatiefase is ons gebleken dat Ter Beke bijzonder geschikt is om de Business Unit Fresh naar een nieuwe fase te begeleiden. Ter Beke heeft in de afgelopen jaren bewezen dat zij als geen ander in staat is om efficiëntie te combineren met verdere groei.”

“Voorts past de geplande verkoop van onze versactiviteiten aan Ter Beke in onze strategie om ons verder te specialiseren in producten die lang houdbaar zijn, zoals conserven. Daarnaast willen wij groeien in snacks en met de merken Kips en Huls.”

De Business Unit Fresh van Zwanenberg realiseert een omzet van € 130,6 miljoen en omvat drie vestigingen. In Aalsmeer worden vleeswaren gesneden en voorverpakt voor de retail- en de out-of-homemarkt. In Borculo en Zoetermeer worden onder meer ambachtelijke vleeswaren geproduceerd. Voornaamste afnemers van de productgroepen zijn retailers (supermarktketens, detailhandel) en de out-of-homemarkt: onder andere zorg- en onderwijsinstellingen, benzinestations en bedrijfscateraars. Op het gebied van productkwaliteit, category management en logistiek hebben de ondernemingen een uitstekende reputatie.

 

Over Ter Beke

Ter Beke is een innovatieve Belgische verse voedingsgroep die een uitgebreid assortiment kwalitatieve verse voedingsproducten en bijbehorende diensten produceert en vermarkt in tal van Europese landen. Vandaag is zij vooral gespecialiseerd in productie en verkoop van vleeswaren en koelvers bereide gerechten vanuit negen vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Polen. Bij Ter Beke werken ongeveer 2.000 medewerkers. Ter Beke is sinds 1986 genoteerd op Euronext Brussel en realiseerde in 2016 een omzet van € 418,6 miljoen.

 

Over Zwanenberg Food Group

Met 1.600 medewerkers en een omzet van circa € 400 miljoen (2016) behoort Zwanenberg Food Group tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren, vleesconserven en snacks. Zwanenberg beschikt over twaalf eigen productielocaties in Nederland (zeven), het Verenigd Koninkrijk (drie) en de Verenigde Staten (twee). Het concern exporteert vleesconserven (onder andere onder de merknaam ZWAN) naar meer dan honderd landen wereldwijd.

In juli 2017 kondigde Zwanenberg een strategische samenwerking aan met Unilever. Deze samenwerking houdt in dat Unilever haar vlees-, saus- en soepfabriek in Oss verkoopt aan Zwanenberg Food Group en zelf de producten (onder andere onder de merknaam Unox) blijft vermarkten.