Zuivel pakt regie bij mestverwerking

04-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 
 
 

De zuivel gaat helpen bij het realiseren van verplichte mestverwerking. De plannen zijn vorige week beklonken. Momenteel volgen de gesprekken met het ministerie van Economische Zaken.

Een debat in de Rode Hoed in Amsterdam en een zuivelsymposium lieten vorige week een wrange smaak achter. Het leek alsof LTO en de zuivel de regie kwijt zijn in het mestdossier. Verantwoordelijk bestuurders zagen het gevaar en grepen in. Zij staken opnieuw de koppen bij elkaar en kwamen tot een gezamenlijk plan.

Hoe de zuivel precies sturing gaat geven, blijft nog even onduidelijk. Omdat gesprekken met het ministerie nog volgen, vinden betrokkenen het te vroeg voor details. Voor de goede verstaander zijn de lijnen ondertussen wel te zien.

Stimuleren
Met stimuleringsmaatregelen hoopt de zuivel samen met LTO al ver te komen. Concreet: zo veel mogelijk melkveehouders aan de kringloopwijzer. Als veel boeren efficiënter werken met mineralen, vangt dat immers een deel van de groei in fosfaat, ammoniak en broeikasgassen op als er meer melk en mest wordt geproduceerd na 2015.

 

Lees hier het volledige artikel in Nieuwe Oogst