‘Zout, vet en suiker verminderen is complexe opgave’

21-08-2013 \\ Innofood nieuws

De opgave waarvoor de onderzoekers van het Europese project TeRiFiQ zich gesteld zien, is niet eenvoudig. Dat melden deskundigen van het project aan youris.com.

Het zout-, vet- en suikergehalte van veel gebruikte voedingsproducten – bakkerij- en vleesproducten, kazen en kant-en-klaarmaaltijden – in de Europese Unie verminderen met behoud van kwaliteit, veiligheid én betaalbaarheid blijkt uitermate complex.

TeRiFiQ

TeRiFiQ wordt gefinancierd en is opgericht door de Europese Unie om de hoeveelheid zout, suiker en vet in verwerkte voedingsmiddelen terug te brengen. Dit, om het aantal mensen dat leidt aan ziektes als obesitas en hypertensie te verminderen.

Technologisch haalbaar

De reductiedoelstellingen voor vet, suiker en zout moeten technologische haalbaar zijn op industriële schaal én de sensorische eigenschappen en voedingswaarde moeten behouden blijven. Dat is een complexe opdracht, aldus een Franse wetenschapper. “Zout is een smaakversterker, vet geeft een romig mondgevoel en versterkt de smaakstoffen en suiker staat synoniem aan genieten.”

  

Lees hier het volledige artikel in VMT