Ziekenhuizen buigen zich over energiedrankjes

24-01-2018 \\ Overig nieuws

DEN HAAG (ANP/foodwatch) – Nederlandse ziekenhuizen gaan zich buigen over de vraag of ongezonde energiedrankjes er nog wel verkocht moeten worden. 

Aanleiding is een steekproef van foodwatch waaruit blijkt dat de omstreden drankjes in meer dan de helft van de ziekenhuizen verkrijgbaar zijn. Hierop is foodwatch een e-mailactie gestart.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten de kwestie ,,zo zorgelijk” te vinden dat het op de agenda komt van de eerstvolgende bestuursvergadering. ,,Maar wij kunnen onze leden niet verbieden om energiedrankjes te verkopen, want het zijn frisdrankautomaten van derden. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument en misschien bij de ziekenhuizen om met hun cateraars te gaan praten”, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Kinderartsen sloegen vorige week nog alarm omdat veel jongeren kampen met serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van de ongezonde drankjes. ,,Diezelfde jongeren worden na een ziekenhuisbezoek bij de uitgang van veel ziekenhuizen met een frisdrankautomaat verleid een energiedrankje te kopen. Dat kan natuurlijk niet”, stelt foodwatch.

Volgens de kinderartsen lopen de schadelijke effecten van de energiedrankjes uiteen, van slaapproblemen en hartritmestoornissen tot nierfalen.

Foodwatch begon woensdag met een e-mailactie met de oproep aan ziekenhuizen om te stoppen met de verkoop van energiedranken.

“We hopen snel een besluit van de ziekenhuizen te krijgen dat ze deze absurde situatie stoppen. Het is geen taak van ziekenhuizen om hun patiënten drankjes te verkopen waar zoveel gezondheidsproblemen door ontstaan.”, reageert foodwatch.

Geef de ziekenhuizen een laatste zetje: doe mee aan de e-mailactie!

Bron: foodwatch