Zembla duikt in verleidingsbusiness van suiker

22-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Van alle factoren die hieraan bijdragen, lijkt suikerconsumptie één van de grote boosdoeners, zeggen voedingswetenschappers als Jaap Seidell en Martijn Katan. Zembla onderzoekt het effect van suiker op ons lichaam en de macht van de suikerlobby.

Martijn Katan, emeritus hoogleraar aan de VU, publiceerde onlangs met collega’s in het New England Journal of Medicine over een studie naar suikerconsumptie onder basisschoolkinderen. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die een suikerhoudend drankje kregen, dikker werden.

Ingeslagen als een bom
 

Het resultaat leek voor de hand liggend, maar het was nog niet eerder zo goed aangetoond, zegt Katan. ‘Je hoort nu van alle kanten dat er iets moet gebeuren tegen suikerhoudende dranken.’ Huisarts Geert-Jan van Holten noemt het onderzoek in zijn blog op Artsennet ‘een open deur’, maar ziet tegelijk dat het heeft ‘ingeslagen als een bom’.
 

Effect op de hersenen

Ook Susanne la Fleur van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar het effect van suiker. Niet op lichaamsgewicht, maar op de hersenen. ‘We hebben jonge gezonden mannen laten overeten met een drankje met veel vet en suiker. Vervolgens zagen we veranderingen optreden in de hersenen. Het reguleren van eten en stoppen met eten, dat systeem wordt minder actief.’

Hard drugs

La Fleur vergelijkt het effect van suiker zelfs met dat van hard drugs. ‘Als we kijken naar de verdovende middelen, en we vergelijken dat met het eten van suiker, dan zijn er zeer duidelijke parellelen in de manier waarop de hersenen reageren. Het enige is dat suiker veel minder respons geeft dan cocaïne.’

 

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: Zembla