Zaterdag 11 mei World Fair Trade Day

10-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

Zaterdag 11 mei is het World Fair Trade Day. In de hele wereld vinden acties plaats. Ook in Nederland wordt deze dag aangegrepen door supermarkten, Wereldwinkels en bedrijven om het gebruik van Fairtrade producten te stimuleren. Want Fairtrade producten gebruiken was nog nooit zo makkelijk. Wakker worden met een kop Fairtrade koffie, ’s middags een boterham met Fairtrade pindakaas en bij de borrel genieten van een eerlijk glas wijn. Zo simpel en lekker kan het zijn. Alle Nederlandse consumenten worden tijdens World Fair Trade Day uitgedaagd een eigen Fairtrade moment te prikken.

 

Acties in Nederland
Om het consumenten makkelijk te maken, zijn er diverse acties. Vier grote supermarkten in Nederland (Albert Heijn, PLUS, Jumbo en Lidl) hebben hun Fairtrade acties gebundeld in een speciale Huis-aan-Huis folder verspreid door Netwerk VSP, onderaan het bericht staat een link naar de folder. Ook andere supermarkten en merken doen acties. Zo ontwikkelde Fair Trade Original een prachtige geschenkdoos met fairtrade thee, te koop bij de Wereldwinkel. Starbucks zet haar koffie met Fairtrade/Max Havelaar keurmerk in de schijnwerpers via een kortingsactie voor haar klanten. Ook Fairtrade Gemeenten doen mee. Zo heeft Fairtrade Gemeente Dordrecht op vier Waterbus schepen (Lijn 20, Dordrecht -Rotterdam) een fairtrade stand. De Dordtse PLUS supermarkten delen zaterdag Fairtrade gecertificeerde bananen uit, en de Albert Heijn Achterom en Van Eesterenplein uit Dordrecht hebben een pakket samengesteld met fairtrade thee en chocola.

Steeds meer consumenten doen mee
Alle initiatieven op het gebied van fairtrade leiden ertoe dat steeds meer bedrijven eerlijk geproduceerde producten aanbieden en een groeiende groep consumenten ze koopt. Dat is goed nieuws, vooral voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden die hierdoor meer kansen krijgen om op eigen kracht te investeren in een duurzame toekomst. Deze week publiceerde NCDO het jaarlijkse onderzoek naar het fairtrade aankoopgedrag van consumenten. Net als in voorgaande jaren was er ook in 2012 sprake van een forse groei in het aantal Nederlandse huishoudens dat één of meerdere keren per jaar fairtrade levensmiddelen koopt (van 46% in 2009 tot 60% in 2012). In absolute aantallen gaat het om 4,5 miljoen huishoudens, waaronder 344.000 nieuwe huishoudens die fairtrade producten kopen ten opzichte van 2011 (+8%). Zie voor de samenvatting van het onderzoek onderstaande link.

Initiatiefnemers
In 2009 sloegen de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Original en Stichting Max Havelaar de handen ineen om gezamenlijk de doorbraak van fairtrade te realiseren. Deze doorbraakcampagne wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Doel is om via campagnes als de World Fair Trade Day het aantal consumenten en bedrijven dat fairtrade producten (ver)koopt flink te laten stijgen.

Zie hier de Fairtrade folder >>

Zie hier de samenvatting van het onderzoek ‘Nederlanders en
Fairtrade 2012′ NCDO >>

 

Bron: Max Havelaar