Yohimbe in voedingssupplementen baart EFSA zorgen

30-07-2013 \\ Innofood nieuws

Naar aanleiding van een verzoek van Duitsland heeft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA een wetenschappelijk advies uitgebracht over de veiligheid van het gebruik van yohimbe-schors en -bereidingen afkomstig van Yohimbe bij gebruik in levensmiddelen en voedingssupplementen. Yohimbe bevat een aantal alkaloïden, zoals yohimbine en raubasine. Van oudsher worden aan het gebruik van yohimbe-schorsbereidingen geneeskrachtige, prestatie verbeterende en lustopwekkende eigenschappen toegedicht.

Er zijn negatieve effecten toegeschreven aan geneesmiddelen die yohimbine en raubasine bevatten. Desondanks zijn voedingssupplementen die Yohimbe-schorsbereidingen bevatten eenvoudig via internetverkoop in de Europese Unie te verkrijgen.

De EFSA komt tot de conclusie dat yohimbe-schorsbereidingen onvoldoende chemisch en toxicologisch zijn gekarakteriseerd om een uitspraak te kunnen doen over de veiligheid als ingrediënt in levensmiddelen en voedingssupplementen. Op basis van een theoretische maximale dagelijkse inname is een schatting gemaakt van de bloostelling aan yohimbine via voedingssupplementen, waarbij de maximale goedgekeurde dagelijkse dosis voor geneesmiddelen wordt overschreden.

Bron: EFSA