Winnaars derde regionale finale “Pilsner Urquell Master Bartender Nederland” bekend

25-06-2013 \\ Innofood nieuws

Tien beste bartenders door naar nationale finale
         
Enschede – Kwaliteitsbiermerk Pilsner Urquell organiseert voor de derde keer de Master Bartender competitie in Nederland. Om de felbegeerde titel ‘Master Bartender Nederland 2013’ te bemachtigen streden 23 deelnemers in Hengelo en 28 deelnemers in Den Haag om een plekje in de nationale finale op 2 september. Naast het schriftelijk examen en de blindproeverij voegde Pilsner Urquell dit jaar een traditioneel element aan de competitie toe: bier tappen met een horizontale zwenktap zoals dat gebeurt in authentieke cafés in Tsjechië. Een vakkundige jury selecteerde vervolgens de tien beste deelnemers die deel mogen nemen aan de Nationale finale van de Master Bartender 2013.   
         
Grote belangstelling
Omdat de belangstelling en het aantal deelnemende bartenders groot was, vonden er twee regionale finales plaats: op 24 juni in Hotel ’t Lansink te Hengelo en op 25 juni in O’Caseys Irish Pub te Den Haag. Tijdens de regionale finales moesten de bartenders, onder het motto ‘Pure Passie, Puur Pilsner’ laten zien wat ze in hun mars hadden. Zoals ieder jaar werden ze onderworpen aan een schriftelijk examen, een blindproeverij en een test van hun presentatietechnieken en gastheerschap. Daarnaast mochten ze dit jaar voor het eerst een Pilsner Urquell tappen met de traditionele horizontale zwenktap.
         
 
 
Winnaars regio West v.l.n.r. Frans van Staveren, Susanne Sterk, Jesse Madern, Pim Bultman en Francis Meijners.        
       
Winnaars regio Oost v.l.n.r. Mark Neleman, Jaldert van der Werf, Wendie Busschers, Sem Kruithof en Wout Gerritsen
 
Traditioneel jasje
Horizontaal bier tappen? Ja! Pilsner Urquell lanceerde tijdens de Master Bartender introductiedag de traditionele horizontale zwenktap in Nederland. Het horizontale bier tappen is een eeuwenoude manier van tappen zoals je die nog in authentieke Tsjechische cafés vindt. De biertap heeft een traditioneel uiterlijk, maar bestaat uit hedendaagse materialen die zorgen voor efficiëntie en onderhoudsgemak. Bijzonder aan deze biertap is de zwenkkraan die horizontaal beweegt in plaats van verticaal zoals in Nederland gebruikelijk. De unieke zwenkkraan geeft de bartender meer controle om het bier op de gewenste wijze te tappen. Wel vereist deze manier de nodige ervaring en vraagt het om een getrainde bartender. Een extra uitdaging dus voor de bartenders die deelnamen aan de regionale finales!
 
Mysterieus bezoek
De Master Bartender is één van de grootste competities op biergebied. Hiermee wil Pilsner Urquell gastheerschap, de optimale behandeling en het perfect horizontaal tappen en presenteren van het kwaliteitsbier onder bartenders stimuleren. Hoe zorgvuldig Pilsner Urquell ook is in het brouwen en het transport van haar bier, het is uiteindelijk aan de bartender om de gasten een perfect getapte en gepresenteerde Pilsner Urquell te serveren. De deelnemers aan de regionale finales werden niet alleen ter plekke door een vakkundige jury beoordeeld, ook een mystery shopper bracht voorafgaand aan de regionale finale een bezoek aan de horecagelegenheid. De kwaliteit van bierbehandeling, bieropslag, bierstelling, leiding en techniek werden ter plekke beoordeeld.
De punten die naar aanleiding van dit bezoek werden gegeven telden gedeeltelijk mee in de totaalscore van de regionale finale. De jury bestond dit jaar uit Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, afgevaardigde Alex Evenhuis namens Pilsner Urquell en Youssef El Bajnouni, winnaar van Pilsner Urquell Master Bartender Competitie 2012 Nederland.
 
De volgende tien kandidaten strijden op 2 september om een plekje in de internationale finale in Pilsen op 5 oktober, waar 15 finalisten uit verschillende landen het tegen elkaar opnemen:
 
  • Jaldert van der Werf van UT Vestingbar te Enschede
  • Wendie Busschers van De Twee Wezen te Hengelo
  • Wout Gerritsen van Grand Café Markant te Lichtenvoorde
  • Sem Kruithof van Hanze Stadsbrouwerij te Zutphen
  • Mark Neleman van Grand Café de Ploeg te Varsseveld
  • Frans van Staveren van Café Oranjerie te Amsterdam
  • Pim Bultman van Grand Café De Markt te Zevenaar
  • Jesse Madern van Graaf van Gelre te Harderwijk
  • Susanne Sterk van Lemmy’s bier & whiskycafé te Leiden
  • Francis Meijners van Café Willem Slok te Utrecht