Wim Swier: ‘Veranderde ZZP-financiering noopt zorgorganisaties tot actie’

13-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Dat er door de vergrijzing, het scheiden van wonen en zorg en de veranderde ZZP-financiering steeds meer ouderen thuis wonen, is grotendeels bekend. “Maar nu dringt bij veel zorgorganisaties pas door dat ze zich moeten gaan onderscheiden, ook richting de extramurale markt.”

 

 

 

 

Dit zegt Wim Swier, algemeen directeur van Food Connect, in een interview met Food Hospitality. De extramurale markt waarop de maaltijdleverancier zich begeeft, staat flink in de belangstelling. En terecht ook, vindt Swier, want de overheidsmaatregelen zoals de veranderde ZZP-financiering nopen zorgorganisaties tot actie. “De pijn wordt in 2013 nog niet echt voelbaar. De bezettingsgraad van de verzorgingshuizen daalt langzaam maar zeker.”

 

Extramuraal

Maar dat is volgens Swier geen reden om achterover te leunen. “Het is tijd dat zorgorganisaties opstaan en ook naar de behoeften van hun potentiële eindconsumenten in de wijk luisteren, vindt Swier. “De kans is groot dat straks veel via gemeenten wordt geregeld, nu is er nog een overgangsjaar waarin organisaties hun eigen keuzes kunnen bepalen. Degene die nu achteraan staat, extramuraal, mist straks de boot.”

 

Onderscheid zorgorganisaties

Zorgorganisaties die werk maken van (potentiële) cliënten buiten de eigen instellingsmuren dienen met nog een andere ontwikkeling rekening te houden. Namelijk de veranderende consument die in toenemende mate invloed, transparantie en kwaliteit eist.

 

Swier: “De nieuwe generatie accepteert het niet als ze niet als klant worden behandeld. De komende jaren gaat dat alleen maar verder. Zorgorganisaties moeten zich ook daarom gaan onderscheiden, wat begint met het bepalen van een identiteit en het neerzetten van een goed imago.”

 

 

Op 23 mei organiseert Food Hospitality de bijeenkomst Focus op Extramuralisering. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Lees het volledige interview met Food Connect in Food Hospitality editie 3 2013.

 

Bron: Food Hospitality