Wijnbouwopleiding in de Achterhoek

27-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
De Achterhoekse Wijncoöperatie, AOC Oost en het Graafschap College nemen dit jaar opnieuw gezamenlijke vervolgstappen met de wijnbouwopleiding. Vorig jaar is gebleken dat er bij een brede doelgroep belangstelling is voor de teelt van druiven en het wijnbereidingsproces op Nederlandse bodem. Deze keer is gekozen voor een vernieuwde opzet; de wijnbouwopleiding verloopt parallel aan het groei-bloei-oogstseizoen van de druiventeelt. De cursisten kunnen op deze wijze kennis met de praktische aspecten van de wijnbouwcyclus.
 
De wijnbouwopleiding gaat bij voldoende deelname vanaf zaterdag 23 maart van start
Op zes zaterdagen worden er achtereenvolgens lessen verzorgd over snoei, gewasvorming, bloei- en rankvorming, rijping en trosdunning, de oogst en de vinificatie. Ook zal er uitgebreid aandacht worden besteed aan de Nederlandse wijnmarkt en de financiële aspecten van wijnbouw.
 
Op locatie van wijnbouwers
De lessen vinden plaats op verschillende wijndomeinen in de Achterhoek. Door de gekozen seizoensgebonden aanpak zal er voldoende aandacht en tijd zijn voor het uitvoeren van praktische vaardigheden. De afsluitende wijnproeverijen zullen ook dit jaar weer als vast programmadeel op de zaterdagen worden opgenomen. In het najaar zal de kelder van de Achterhoekse Wijncoöperatie worden bezocht.
 
Ervaren wijnboeren en gerenommeerde gastdocenten
Ervaren wijnboeren van de coöperatie geven les. In de loop der jaren hebben deze wijnboeren van het eerste uur veel kennis opgedaan. Sommige wijngaardeniers hebben inmiddels internationale cursussen gevolgd bij bekende domeinen in Europa en daarbuiten. Daarnaast worden gerenommeerde gastdocenten verwelkomd die verbonden zijn aan de coöperatie. Zij bieden bijzondere expertise op het gebied van de internationale wijnhandel, ‘branding’ en biologische druiventeelt.
 
Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 485,– per persoon voor de zes bijeenkomsten. Koffie en thee, lunch, literatuur, te proeven wijnen zijn inbegrepen evenals de wijn- en spijsles.
 
De wijnbouwopleiding is een onderdeel van het samenwerkingsproject van AOC Oost en het Graafschap College ‘Ondernemen in de multifunctionele landbouw’.
 
U kunt zich aanmelden:
– per e-mail via Hendrik de Boer; hdeboer@aoc-oost.nl
– of telefonisch via 0546 – 834460