Wijnbedrijven manen EU aan tot spoed inzake vrijhandel

05-10-2013 \\ Innofood nieuws

 

De Europese belangenvereniging van de wijnbedrijven (CEEV) waarschuwt dat door onder meer protectionistische maatregelen in landen buiten de Europese Unie en de trage vorderingen in de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden, de groeivooruitzichten voor de Europese wijnuitvoer problematisch zijn. Jaarlijks wordt voor ongeveer 8,9 miljard euro Europese wijn geëxporteerd.


‘Onze sector heeft de vastberaden steun van de Europese Commissie en de lidstaten op het hoogste politieke niveau nodig’, verklaarde Jean-Marie Barillère, voorzitter van CEEV (comité européen des entreprises vins), donderdagavond in Brussel. Van de 15 landen die als prioriteit voor de Europese wijnexport worden beschouwd, zijn enkel met Zuid-Korea, Singapore, Midden-Amerika en Colombia en Peru handelsakkoorden gesloten, stelt CEEV.

Intussen kampen Europese wijnuitvoerders met protectionistische maatregelen in belangrijke uitvoermarkten, klinkt het. Het comité stelt de belemmerende invoertarieven in India en Vietnam en eindeloze bureaucratie in Rusland aan de kaak. CEEV hekelt ook dat grote markten zoals de VS niet voldoende de geografische aanduidingen beschermen.

Daarnaast stelt de belangenvereniging dat de wijnproducten in het handelsconflict tussen China en de Europese Unie gegijzeld werden, wat ‘te betreuren is in tijden van wereldwijde economische beroering’. Het comité doelt op het anti-dumpingonderzoek dat China formeel opende tegen Europese wijnen. ‘We manen de Europese Commissie aan om zonder dralen een politieke oplossing te zoeken voor een handelsconflict dat politieke wortels heeft, en om de spanningen door opgedreven dialoog en onderhandelingen op te lossen’, aldus nog Barillère.

CEEV vertegenwoordigt meer dan 7.000 wijnbedrijven, voornamelijk kmo’s, en meer dan 200.000 directe banen in de EU. Voor de Europese handel in landbouwproducten is wijn het belangrijkste exportproduct. Het handelsoverschot voor wijn levert een positieve bijdrage van 6,4 miljard euro aan de Europese handelsbalans. 

Bron: VILT