Wetenschappers brengen stofwisseling van de mens in kaart

05-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Een internationale groep wetenschappers heeft de volledige stofwisseling van de mens in kaart gebracht. In deze ‘biochemische kaart’ staan alle manieren waarop de mens zijn voedsel om kan zetten in stoffen die nodig zijn om te leven. Die informatie is belangrijk voor onderzoek naar stofwisselingsziektes en nieuwe behandelmethodes voor overgewicht, diabetes en kanker.

In Nederland werkten wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, VU medisch centrum, Universiteit van Amsterdam, Academisch Medisch Centrum en UMC St Radboud aan het onderzoek.

De biochemische kaart is een verbeterde versie van eerdere pogingen om de stofwisseling van de mens te ordenen. Het gaat om een kennisdatabank die goed van pas zal komen bij toekomstig biomedisch onderzoek naar stofwisselingsziektes.

In de databank staat informatie over de manieren waarop de mens zijn voedsel om kan zetten in het grote aantal stoffen dat hij voor zichzelf nodig heeft. Bijvoorbeeld suikers die onze hersenen nodig hebben, eiwitten die allerlei processen in het lichaam regelen en de bouwstenen van onze huid en ons DNA. De biochemische kaart is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology en beschikbaar via humanmetabolism.org.

 

Bron: AMC