Wegwerpservies met minder milieu-impact

24-01-2014 \\ Innofood nieuws

Depa Disposables (fabrikant van wegwerpartikelen) presenteerde op de vakbeurs Horecava een nieuwe productlijn voor verpakkingen en wegwerpservies onder de merknaam Bright®. Deze producten veroorzaken aantoonbaar minder milieu-impact dan soortgelijke producten in de markt. Natuur& Milieu rekende mee en ondersteunt de onderzoeksmethode.

De markt van wegwerpservies is groot en heeft veel impact op het milieu. In Nederland worden naar schatting jaarlijks vijf miljard koffiebekertjes gebruikt en weggegooid. Sijas Akkerman van Natuur & Milieu: ‘In de wereld van verpakkingen gaat het om tonnen aan materialen. Kiezen voor het duurzaamste product betekent een fors mindere belasting van het milieu. Als je 1 miljard koffiebekers vervangt door Bright® bekers, bespaart dit evenveel water als ruim 80.000 uur douchen ofwel bijna 16 Olympische zwembaden!’

Karton of kunststof?
Wat is beter voor het milieu: een beker van karton, plastic of een aardewerken beker? Die vraag is lastig te beantwoorden, want in de vergelijking gaat het om veel meer zaken dan alleen de gebruikte grondstof. Het gaat om de volledige productieketen, dus vanaf de productie van de grondstof tot en met het verwerkingsproces nadat het product is weggegooid. Het is ook belangrijk waarvoor je de beker gebruikt: een bekertje voor hete koffie moet aan andere functionele eisen voldoen dan een bekertje voor frisdrank, anders brand je je vingers. Alleen binnen dezelfde categorie kun je producten onderling goed vergelijken, bijvoorbeeld de koffieautomaatbekers of de bekers voor koude dranken.

Meten van milieu-impact
Paardekooper Van der Windt Group, het moederbedrijf van Depa Disposables, heeft met wetenschappers een methode ontwikkeld om de milieu-impact te kunnen berekenen: de Life Cycle Assessment (LCA)- methode. Natuur & Milieu heeft meegedacht in de ontwikkeling van deze methode die de hele levenscyclus van een product of een verpakking op negentien aspecten in kaart brengt. Zo wordt onder ander de CO2-uitstoot berekend, het water- en energieverbruik en het landgebruik.

Sterren
Om de mate van milieubelasting herkenbaar te maken voor de consument en de verkoper, wordt een Eco Ratingin de vorm van vijf sterren gebruikt. Hoe meer sterren, hoe minder milieubelasting. Een product wordt pas opgenomen binnen Bright® als het tenminste 3 sterren heeft en dus beter scoort dan het gemiddelde in de markt. Via de QR-code op de verpakking of op www.brightpackaging.comzijn de criteria en de testresultaten zichtbaar. De eerste producten met een Bright® label zijn o.a. bekers, kommen, borden, bestek en roerstaafjes en zijn vanaf mei te koop.

Natuurlijke producten
Het klinkt misschien gek, maar een roerstaafje van hout of een bordje van karton is niet per definitie beter dan een van kunststof. Neem hout. Soms is vier keer zoveel hout nodig dan wordt gebruikt (veel snij-verlies), hout is relatief zwaar in het transport en tijdens het vervoer in