Weekendtips:Activiteiten Dag van de Stadslandbouw en Sallandse Aspergemanifestatie

25-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Zaterdag 27 april 2013

 

Maak kennis met de Stadslandbouw van Zwolle

 

                      
  
Op zaterdag 27 april 2013 organiseert Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met de gemeente Zwolle, Transition Town, Travers en GrowCamp voor het eerst een Zwolse publieksdag over stadslandbouw. Tijdens deze dag presenteren lokale en regionale stadslandbouwinitiatieven zich aan het publiek. Om 11-uur opent wethouder Erik Dannenberg het evenement bij wijkboerderij De Schellerhoeve in Zwolle-zuid. U kunt vervolgens al fietsend een kijkje nemen bij verschillende volkstuinen en zien wat de mogelijkheden zijn om zelf een tuin te beginnen. U zult verbaasd staan over de mogelijkheden van landbouw in en om uw stad. Natuurlijk zijn er ook allerlei mogelijkheden om te proeven en heerlijke, verse producten mee naar huis te nemen. Een leuke activiteit voor het hele gezin.
 
Zwolle is rijk aan een aantal prachtige tuinen. Denk hierbij aan de vele volkstuinen, pluktuinen en permacultuurtuinen. Tijdens de Zwolse publieksdag Stadslandbouw geven de eigenaren graag een rondleiding en kunt u een kijkje nemen bij een aantal biologische boerderijen. Zo ontdekt u hoe het mogelijk is om in een stedelijke omgeving toch eigen groente en fruit te verbouwen! Crowcamp verloot onder de bezoekers aan de Schellerhoeve een muurkastjje en moestuin starterspakket.
 
Wijkboerderij De Schellerhoeve
Lijkt het u leuk om zelf te gaan tuinieren in de stad? Speciaal voor beginners vertellen de gemeente Zwolle, Natuur en Milieu Overijssel en verschillende initiatiefnemers op wijkboerderij De Schellerhoeve hoe en waar u braakliggende grond kunt gebruiken voor stadslandbouw. Er valt bij de wijkboerderij verder nog van alles te beleven. U kunt rondkijken in de pluktuin en permacultuurtuin van Transition Town en de jonge lammetjes en geitjes bezoeken. Ook kunt u regionale producten proeven en een echte imker ontmoeten. Hij vertelt u graag over de rol van insecten in de stadslandbouw.
 
Fietstocht langs initiatieven
Met de wijkboerderij als central punt kunt u gemakkelijk met de fiets de verschillende initiatieven bezoeken. U kunt een kijkje nemen bij de volkstuinen, biologische boerderijen of bier proeven bij bierbrouwerij Hettinga. Een stedelijke omgeving is totaal geen beperking voor uw groene vingers. Laat u verrassen en inspireren en bezoek op 27 april een of meerdere initiatieven! Op de banner op onze website kunt u al zien welke initiatieven er mee doen aan de Dag van de Stadslanbouw.
 
Voor meer informatie: Alma Streefkerk, tel (038) 425 09 93.
 
 
 

Stadslandbouwdag bij Cantecleer in Kampen

De landelijke dag van de stadslandbouw wordt komende zaterdag ook bij kinderboerderij Cantecleer “gevierd”. Het groeiseizoen wordt meteen officieel geopend. De nieuwe uien worden geplant, er is uiensoep te eten en er wordt stokbrood gebakken. Er zijn rondleidingen en veel uitleg over stadslandbouw en over bijen.
De ‘dag’ duurt van 13.00 tot 16.00 uur.
 
 

’Open huis Country Winery in Nijverdal

 
11.00 – 16.00 uur
Op de zorgkwekerij van bijzondere fruitsoorten en eetbare planten ’Country Winery ‘in Nijverdal wordt een rondleiding door de proeftuin en de kwekerij gehouden. Er wordt uitleg gegeven over  het kweken van bijzondere fruitsoorten, eetbare planten en over forest gardening.
 
 

Open dag zelfoogsttuin De Nieuwe Akker in Schalkhaar

 
13.00 – 17.00 uur
Rondleidingen over de tuin. Biologische catering. Uitleg over pergola-zelfoogstsysteem.
Zelf je groenten oogsten? Dat kan op zelfoogsttuin ‘De Nieuwe Akker’.
Proef de smaak van verse en (h)eerlijk geteelde groenten.
Beleef het plezier van je eigen mooie krop sla snijden of zelf sperzieboontjes plukken op het prachtige Deventerse platteland.
Op ‘ De Nieuwe Akker’ wordt alles zonder gif en kunstmest geteeld.
Door een oogstabonnement te nemen word je lid van de tuin en mag je elke week verse groenten oogsten.

De tuin ligt tussen Schalkhaar en De Vijfhoek (Deventer-Oost).

 

 

 

Zondag 28 april 2013

Sallandse Aspergemanifesatie Laag-Zuthem
 

In de prachtige tuin van Landgoed Den Alerdinck in Laag-Zuthem (bij Heino/Raalte) vindt op zondag 28 april van 12.00-17.00 uur de Sallandse Aspergemanifestatie plaats. De manifestatie is een combinatie van streekproducten, kunst en volop genieten van het buitenleven.
Snuffel langs de vele kraampjes naar leuke spulletjes, geniet van diverse proeverijen, kom kijken naar een schaapherder die een kudde heideschapen over het terrein drijft en naar een demonstratie met echte roofvogels! Doe mee met workshops, wat dacht je van een aspergeschilwedstrijd of een leuke zeepketting maken? Ook is er gezellige live muziek van muziekgroep Fratelli.

Culinair genieten

Koks van Hotel Restaurant De Zwaan uit Raalte laten hun beste kunnen zien op het proefplein. Hier kan je genieten van diverse aspergegerechten, die je met speciale munten kunt betalen. Van een heerlijk romige aspergesoep tot een smaakvolle specialiteit met asperges en… een goed glas wijn ontbreekt natuurlijk niet.

Puur vakmanschap
Ervaar hoe de teelt van de asperge verloopt. Aspergetelers zullen jou hier alles over vertellen. Er is een aspergebed en diverse machines laten zien hoe de verwerking van de asperge tot consumptieproduct tot stand komt. Natuurlijk kan je tijdens de manifestatie ook heerlijke verse asperges kopen!

 
Locatie: Landgoed Den Alerdinck, Den Alerdinckweg 1, Laag-Zuthem (bij Heino/Raalte)
 
Entree: € 3,50 p.p (kinderen t/m 16 jaar gratis toegang)