Weekendtips: Streekmarkt Twente in Delden en Oogstdag in Holthone

01-08-2013 \\ Innofood nieuws

  

Zaterdag 3 augustus 2013

Streekmarkt Twente in Delden met Stadswandeling

 

Zaterdag 3 augustus wordt bij de oude Blasiuskerk weer de maandelijkse streekmarkt gehouden van 9.00 tot 15.00 uur. Elke eerste zaterdag van de maand is er de streekmarkt bij de Oude Blasiuskerk in het centrum van Delden. Consumenten kunnen nu op één centrale locatie terecht voor smaakvolle, ambachtelijke streekproducten van ruim 30 producenten. Variërend van groente en fruit tot vlees, vis, brood en zuivel.

“De streekmarkt Twente is springlevend. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar Delden, elke eerste zaterdag van de maand, zomer en winter”, zo laat de organisatie  van de Streekmarkt Twente weten.
  
Cultuur-historische stadswandeling
Naast de streekmarkt is er eveneens een cultuur-historische stadswandeling onder leiding van een gids. Laat u verleiden tot een uitstapje door het sfeervolle vestingstadje en geniet van de karakteristieke bezienswaardigheden.

 

Oogstdag met streekproductenmarkt in Holthone

 
De 18e opening van de nostalgische oogstdag zaterdag 3 augustus in Holthone krijgt een internationaal tintje. Om 11 uur zal de opening verricht worden door de burgemeester van de Samtgemeinde Emlichheim, Frau Kösters en door de burgemeester van Hardenberg, de heer Snijders. Het Bestuur van de Historisch Culturele Kring en Vechtdal Informatiecentrum Vechtdal (Anjerpunt) wil hiermee onderstrepen de goede betrekkingen die er zijn tussen Gramsbergen en Laar/Emlichheim.
  
Steeds vaker lukt het gezamenlijk activiteiten te doen, Als voorbeeld het zompenprojekt (historische platbodems terug op de Vecht), samenwerking van de brandweer, Kerkendag, Vechtdalwandelpad en dit najaar wordt er een Vechtloop gehouden tussen Emlichheim en Gramsbergen.
De burgemeesters zullen met paard en wagen arriveren bij het pannenkoekenrestaurant “De Ganzenhoeve” te Holthone. (7779DE) Dit evenement, waarbij het traditioneel oogsten van rogge centraal staat, wordt ieder jaar, ( als de mogelijkheid er is ) uitgebreid met nieuwe onderdelen. Dit jaar zullen er historische films in de schuur worden getoond en zal er muziek zijn, verder zijn er levende dieren, die ook op de boerderij voorkwamen.
Na de opening om 11.00 uur, begint ook het maaien en binden van de rogge.
Op het oogstterrein zullen weer voldoende kramen zijn, waar men zijn waar- of streekprodukten, aan de man wil brengen. Ook worden oude en bijzondere ambachten uitgebeeld.
 
Verder zijn de Onstwerder Gaar’v weer aanwezig. Ze bakken heerlijke broden. En dan de plaatselijke bakker uit Ane met zijn rozijnenbrood.
Daarnaast zijn er weer die heerlijke pannenkoeken. (naturel of met spek) en nog veel meer, alles wordt gedaan in klederdracht. Ook kan er een drankje genuttigd worden.
 
Overdag is er accordeonmuziek, blaasmuziek en het shantykoor de Sjompiesingers in de namiddag. Het is één groot gezellig en gemoedelijk zomerfestijn . Ook de oude tractoren en machines mogen we niet vergeten. Zo zijn er meer onderdelen, o.a. met HARP kunt u een gratis rondrit maken met paard en wagen. Er wordt geploegd en geëgd met paard en met trekkers. Ook zijn er nieuwe machines te bezichtigen, zoals combines, trekkers, ploegen, teveel om op te noemen. Het is een mooie locatie om per fiets te bezoeken.Voor auto’s is er voldoende gratis parkeerruimte.