Weekendtips: Goorsch Gruyt brouwt live, Open dag Bakkerij Holland, Proef de natuur en het Vechtdal

20-06-2013 \\ Innofood nieuws

Vrijdag 21 juni 2013

Goorsch Gruyt gaat live brouwen in Goor

Na de succesvolle introductie van het Goorsch Gruyt bier is het moment gekomen ook het brouwproces onder de aandacht te brengen. Op 21 juni 2013 zal de Twentse Wijn en Bier academie i.s.m. Goorsch Gruyt Bier, op traditionele wijze bier brouwen in het centrum van Goor. Dit in het kader van 750 jaar stadsrechten van Goor. Tijdens deze middeleeuwse markt zullen meerdere oude ambachten te zien zijn, onder andere het Twents kampioenschap paling roken.
 


Zaterdag 22 juni 2013

Open dag Bakkerij Holland Vriezenveen

De onlangs geopende nieuwe bakkerij van Holland in Vriezenveen kreeg veel vragen om de bakkerij te mogen bezichtigen. Dat was de reden om een open dag te organiseren waarop iedereen van harte welkom is. Van 9 tot 15 uur is men welkom om te bekijken hoe deze moderne bakkerij brood produceert met een ambachtelijke kwaliteit.
De bakkerij werd in 1937 opgericht door Hendrikus Holland die samen met zijn vrouw Hendrika de bakkerswinkel runde. Met de bakfiets werd er brood gevent. Hij kwam op het idee om op een meer industriële manier brood te gaan bakken. Er werd geleverd aan supermarkten en eigen bakkerswinkels. Dat de ambachtelijke kwaliteit behouden bleef vond hij daarbij erg belangrijk. Zoon Leo en later kleinzoon Herry Holland zetten het bedrijf voort.
In 2011 verhuisde het bedrijf van het Oosteinde naar een zichtlocatie langs de N36 op het bedrijventerrein Almeloseweg Oost.

Midzomeravond met streekmarkt in Den Ham

Midzomeravond in Den Ham Smaakvolle mix van mooie muziek, heerlijke streekproducten en bijzondere kunst op de Brink
Zaterdag 22 juni zal de Brink in Den Ham vanaf 18.30 uur in het teken staan van de Midzomeravond. Het evenement is een cultureel hoogtepunt van het jaar, de toegang tot deze avond is gratis.
Al een aantal jaren wordt omstreeks de langste dag van het jaar de Midzomeravond in Den Ham georganiseerd. Met een jaarlijks toenemend bezoekersaantal en vele lovende reacties is de Midzomeravond inmiddels een begrip geworden in het Den Ham en omstreken. Kunst en cultuur dichterbij de mensen brengen, dat is één van de uitgangspunten van de organisatie. Zo mogen kinderen gratis pottenbakken onder leiding van een echte pottenbakker. Onder het oog van reus ‘De Groene Jager’ bij de kerktoren kunnen kinderen luisteren naar een sage.
Heerlijke streekeigen producten zijn te vinden op de markt. Naast Hammer bieren, honing en vleesspecialiteiten zijn zoetigheden van de bakker en andere lekkernijen uit de streek te proeven. Bezoekers kunnen genieten van kunst in diverse vormen. Tevens zijn de kunstobjecten te koop.
 

Zondag 23 juni 2013

Stap in en proef het Vecht- en Reestdal

Een culinaire toer tocht waarbij men een bezoek kan brengen aan een producent van streekproducten en horecagelegenheiden die de lekkerste gerechten bereiden met deze producten. Er kan gestart worden tussen 10 en 11 uur bij aspergeboerderij Nijenhuis in Diffelen.
Bezocht worden de Bessentuin in Brucht, de Rheezerbelten in Hardenberg, Shii-takekwekerij Haveman en Wijngoed de Reestlandhoeve in Balkbrug, restaurant Kiewiet in Dedemsvaart en IJshove Bosman in de Krim.
Kaarten kunnen bij het startpunten worden gekocht of in de voorverkoop bij de Rheezerbelten.  
Prijzen in de voorverkoop zijn 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen van 4-12 jaar. De prijzen zijn bij het startpunt respectievelijk 35 en 17,50 euro.   
Meer informatie: Wilma Huisman info@reestlandhoeve, 0523-648612
 

Snoepen uit de natuur in Enschede

Landschap Overijssel houdt zondag de themadag/excursie Snoepen uit de natuur op Hof Espelo. Deelnemers aan de excursie gaan op pad om eetbare planten te zoeken. In bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo is informatie over eetbare planten en proeven kan ook. Van 11 – 17 uur, de excursie start om 13.30 uur.
 

Open dag ’t Ecoloar Zwolle in het teken van een nieuw rauwmelks zuivelmerk

Op zondag 23 juni van 11:00 tot 17:00 uur is het bedrijf ’t Ecoloar open voor publiek. André en Tonny Mulder en een heel leger vrijwilligers, staan klaar om je van alles te laten zien, ruiken en proeven. André en Tonny hebben een biologisch melkveebedrijf met koeien, varkens, kippen met daarnaast een drukke boerderijwinkel en we maken rauwmelkse zuivel. ‘Speciaal voor Lekker naar de Boer organiseren wij de volgende activiteiten zoals een speurtocht voor de kinderen, proeverijen, een rondleiding maar het belangrijkste is deze dag de onthulling van ons nieuwe rauwe zuivelmerk en logo’, vertelt André Mulder.

‘De onthulling zal op feestelijke wijze plaatsvinden rond 11:30 uur. Met deze onthulling is het eerste biologische rauwe zuivelmerk van Nederland een feit en gaat voor ons een lang gekoesterde wens in vervulling.’

Ook aanwezig is Mike Donkers, die al een aantal keren op het bedrijf lezingen verzorgt heeft over de relatie tussen voeding en gezondheid. Mike zal in zijn stand uitleg geven over de Weston A.Price beweging in Nederland.

Het adres is Heinoseweg 40, 8026 PD Zwolle, www.ecoloar.nl 

 

Open dag Overesch Ecologische Landbouw in Raalte

Waar zie je ze nog buiten lopen? We hebben het over varkens. En dan ook nog in een weiland met modderpoel. Op zondag 23 juni 2013 van 11:00 tot 16:00 uur is iedereen van harte welkom op de open dag van Overesch Biologische Landbouw. Je kunt dan aanschouwen hoe het er aan toe gaat op een biologische boerderij met varkens, zoogkoeien, groententeelt en akkerbouw.

Op de akkers telen ze naast granen en aardappelen ook groenten zoals broccoli, spitskool, suikermaïs, artisjokken en pompoenen. Van het grasland wordt een deel gebruikt door de varkens. De rest van het gras is voor de zoogkoeien. Op het landgoed de Colckhof bij Laag Zuthem heeft de boerderij graslanden in gebruik van Natuurmonumenten waar de Brandrode runderen met kalveren grazen. Ook worden nog akkers van Natuurmonumenten op De Sprengenberg en van Staatsbosbeheer gepacht. Daarop worden oude graanrassen zoals Emmertarwe, Champagne rogge, spelt en eenkoorn geteeld. Van deze granen bakt De Biobacker bijzondere en lekker broden en banket waaronder de Sallandse koekjes van eigen deeg, de Buitenluitjes.

Verder heeft Overesch akkers in gebruik van de Stichting Baron van Ittersumfonds van de familie Van Ittersum, en van Landgoed Den Alerdinck ll van de familie Van Voorst tot Voorst, waarop granen geteeld worden. De opbrengsten van deze graanakkers dient als voer voor de varkens. De mest van dieren is weer bestemd voor de akkers, hiermee wordt de kringloop rondgemaakt.

Tijdens de open dag kunnen volwassenen en kinderen alle facetten van de boerderij zien, proeven en beleven. De Biobakker is aanwezig om al zijn lekkernijen te laten proeven. Verder komen: De bijenhouders vereniging met honing, Hammerhof met likeur en wijn, Marian van Vliet met haar schilderijen, Wim Winterman met archeologische vondsten, Ad Tromp met vaste planten, proeverij Bio+ vleeswaren en Natuurmonumenten met haar stand. Voor de kinderen is er stokbrood bakken boven de vuurkorven en springkussen. Natuurlijk is het terras en de boerderijwinkel open.

Tevens is er voor de kinderen een slootjes excursie, een spannende ervaring in de natuur langs de waterkant.

Ook is er gelegenheid langs de akkers te wandelen en te genieten van natuur en landschap. Voor wie met de huifkar langs de akkers wil, ook dat kan.

Voor meer informatie:

Overesch Ecologische Landbouw
Hondemotsweg 40
8101 NJ Raalte
0572 391674
06 50280574


 

Zaterdag 22 en zondag 23 juni 2013

Lekker naar de Boer

Elk jaar houden de biologische boeren en tuinders van Nederland open erf, in het Lekker naar de Boer-weekend. Dit jaar is dat op 22 en 23 juni. Iedereen kan dan zelf ervaren wat biologisch telen inhoudt en de mensen achter het biologische product ontmoeten. De boer en boerin staan klaar om van alles te laten zien, ruiken en proeven. Men kan met eigen ogen zien dat samenwerken met de natuur zo makkelijk lijkt, maar heel veel vakmanschap vereist. Want behalve voor de heerlijkste ingrediënten voor de maaltijd, zorgt de biologische boer ook voor het milieu, dierenwelzijn en de natuur.

Op 22 en 23 juni kunenn deelnemers hun eigen appelsap persen, (wijn)proeven of een koe knuffelen. Er zijn rondleidingen over het bedrijf waarbij de boer zijn passie deelt met de bezoekers. Kinderen kunnen wol vilten, in de hooiberg spelen of jonge dieren aaien. Voor elk wat wils! Door te kijken, te ervaren en te proeven gaat er een wereld voor de deelnemers open.

Klik hier voor alle boerderijen te vinden die meedoen.  Voor wie er helemaal een actief weekend van wil maken zijn er fietstochten uitgestippeld van de stad naar de boer in de buurt. Iedereen welkom!

Bron: Bionext

Kom alles te weten over de bio-kippenhouderij bij De Boderie in Albergen

Het biologisch leghennenbedrijf De Boderie doet zaterdag 22 en zondag 23 juni Lekker naar de Boer (11:00 tot 17:00 uur). De Boderie is gelegen aan de Markgravenweg 5 in Albergen. Op het biologisch leghennenbedrijf kunt u een kijkje nemen in het eierlokaal en vertellen de ondernemers over de biologische kippenhouderij. In de bio-streekwinkel kunt u deze verse eieren kopen en vele andere biologische en streekproducten.

Op het terras of binnen in de koffieruimte kunt u genieten van een kopje biologische koffie of thee. De boerin komt langs met hapjes die ze maakt voor haar Twentea, een High tea op z’n Twents allemaal gemaakt van biologische en streekproducten.

Kortom genoeg te zien en te beleven bij De Boderie.  

Bron: Biojournaal