Week van de Akkerbouw: sfeer proeven op het veld!

31-07-2013 \\ Innofood nieuws

Waar komt het voedsel op ons bord eigenlijk vandaan? En wat gebeurt er nou precies op die talloze akkers in ons land? Akkerbouwers vertellen het graag zelf tijdens de Week van de Akkerbouw in de laatste week van augustus.

Moderne ondernemers
Nederlandse akkerbouwers zijn moderne ondernemers. In het buitenland wordt hun kennis en vakkundigheid bijzonder gewaardeerd. In eigen land weten maar weinig consumenten dat veel van ons dagelijkse voedsel van onze eigen Nederlandse akkers komt. En dat de akkerbouwsector één van onze schoonste, meest productieve en modernste sectoren is, die maar liefst driekwart van haar producten naar het buitenland exporteert.

Trots
‘Nederlandse consumenten zijn wel degelijk nieuwsgierig’, stelt Jaap Haanstra, voorzitter van de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland. ‘Het punt is dat wij ons als akkerbouwers soms wat te weinig laten zien.’ Tijdens de Week van de Akkerbouw, een initiatief van de vakgroep, organiseert de akkerbouwsector tal van activiteiten. ‘We willen de consument het belang van de Nederlandse akkerbouw duidelijk maken en laten zien waarom akkerbouwers zo trots zijn op hun werk.’

Open Dag
Vooral op zaterdag 31 augustus kan de consument de akkerbouw van dichtbij beleven. Tijdens de Open Dag stellen akkerbouwers door het hele land hun bedrijf een dag lang open voor publiek. Mensen zijn welkom voor veldexcursies, ritjes in de trekker, uitleg over gewassen en het maken van lekkernijen met verse producten van het land. Kinderen kunnen spelletjes spelen, zelf aardappels rooien, koken en soms zelfs instappen als coureur in een miniparcours met trekkers. Kijk op onze website voor het aanbod bij u in de buurt.

Seminar
De akkerbouwsector blikt ook vooruit in de Week van de Akkerbouw, met name tijdens het seminar Proef de toekomst! De Nederlandse akkerbouw in 2030 op dinsdag 27 augustus in Doorn. Professionals uit de food-, ICT- en akkerbouwsector geven er hun visie op innovatieve en nieuwe verdienmodellen voor de toekomst. Onder de sprekers zijn diverse toonaangevende en bekende namen, onder wie food trend specialist Anneke Ammerlaan, Jaap Vink van IBM, Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, Henk Scheele van de Hoeksche Hoeve en Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Aanmelden voor het seminar kan hier.

Langste pannenkoek van Nederland
Leren waar ons voedsel vandaan komt staat centraal tijdens de Week van de Akkerbouw. Daarom zijn twee schoolklassen uit Ijburg en Haarlem in juni op bezoek geweest bij akkerbouwers Dirk de Heer en Simon Wilms. De leerlingen, die sindsdien weten hoe pannenkoekenmeel gemaakt wordt, doen met dat meel op donderdag 29 augustus een recordpoging: het maken van de langste pannenkoek van Nederland. De recordpoging speelt zich af midden in het oer-Hollandse landschap bij de Zaanse Schans, in Noord-Holland.

Week van de Akkerbouw
De Open Dag is het hoogtepunt van een week aan festiviteiten en activiteiten in het kader van de Week van de Akkerbouw. De Week is een initiatief van Productschap Akkerbouw in samenwerking met de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De Week van de Akkerbouw wordt gesteund door Agrifirm Plant, Cosun, Avebe, CZAV en de Nederlandse Aardappel Organisatie.

Meer informatie
Meer informatie over de Week van de Akkerbouw is te vinden op onze website. Naast alle activiteiten in de laatste week van augustus, kan men nu al meedoen aan de fotowedstrijd voor de Week van de Akkerbouw. Meer informatie over deze wedstrijd is ook te vinden op de website.