Wakker Dier: nieuwe duurzame kip is plofkip in flauwekulsaus

26-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

‘Een plofkip in flauwekulsaus. Geen dier- en milieuorganisatie is hier positief over.’ Zo reageert Wakker Dier op het akkoord dat de pluimveesector en alle Nederlandse supermarkten over de verdere verduurzaming van al hun verkochte kip bereikt hebben. Wakker Dier blijft dan ook onverminderd campagne voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015, vooral gericht op de grootste aanbieders van gangbaar pluimveevlees Albert Heijn en Jumbo.

Afgelopen zomer beloofden de supermarkten (CBL) in de toekomst enkel varkens- en kippenvlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk in het schap te gaan leggen. Nu is deze belofte volgens Wakker Dier teruggebracht tot een ‘plofkip in flauwekulsaus’: zonder Beter Leven ster, 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter, nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020, waardoor de pluimveesector en de supermarkten pas over 5 jaar hoeven te starten om stap voor stap de het gangbare vleeskuiken te vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip.

Wakker Dier wil dat supermarkten overstappen op kip met 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Deze kip groeit langzamer en heeft daarom veel minder last van de welzijnsproblemen waar gangbare vleeskuikens mee kampen en heeft daardoor minder antibiotica nodig. Ook heeft deze kip meer ruimte en een overdekte uitloop. Deze kip is een paar dubbeltjes duurder.

Bron: Wakker Dier