Vrouwen zuiniger bij doen boodschappen dan mannen

08-03-2013 \\ Innofood nieuws

Vrouwen zuiniger bij doen boodschappen dan mannen
 
Van de Nederlanders die minder dan honderd euro per week besteden aan boodschappen, is het grootste deel vrouw. In de groep die minder dan vijftig euro per week uitgeeft, bijna twee miljoen Nederlanders ouder dan dertien jaar, is dat zelfs 57 procent. Dat blijkt uit een vanaf vandaag op nrcmedia.nl/insights gratis te downloaden brancherapport, getiteld ‘FMCG Insight’. Hierin zijn interessante inzichten in omvang, samenstelling en interesses van consumentengroepen te vinden.
 
NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, speelt met de serie Insights in op de behoefte van adverteerders om een zo effectief mogelijke marketing- en communicatiestrategie te ontwikkelen, die gebaseerd is op feiten. De inhoud is in opdracht van NRC Media samengesteld door Motivaction, een onafhankelijk bureau voor onderzoek en strategieontwikkeling. Als bronnen gebruikte Motivaction onder andere NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia), STIR (bureau voor internet bereikonderzoek) en DMS (Decision Makers Survey).
 
Zo is uit de Insight FMCG verder op te maken dat bijna een derde van de Nederlandse bevolking, 29 procent, meer dan honderd euro per week uitgeeft aan boodschappen. Van deze groep leest 39% meer dan één dagblad. De meer prijsbewuste boodschapper is niet alleen politiek gezien links, maar toont ook bovengemiddeld veel interesse in zaken als religie en ontwikkelingshulp. Daarnaast wint ook online boodschappen bestellen en laten bezorgen tot in de keuken aan populariteit. Waar het in 2011 met 200 miljoen euro nog slechts 1 procent van de totale supermarktomzet was, groeit dit naar schatting tot vijf miljard euro, of 15 tot 20 procent, in 2020.
 
“De NRC Media Insights hebben de IQ, EQ en vooral de spirit om te beraken”, zegt Jan van der Marel, directeur-uitgever NRC Media. “En daar blijft het niet bij. Met de serie Insights reiken we adverteerders ideeën aan die het verschil maken. We investeren continu in innovatieve marketing- en communicatietools om de advertentiecampagnes van adverteerders te verbeteren. Hiervoor hebben we het afgelopen jaar een kennisnetwerk opgericht. Daarin wordt nauw samengewerkt met experts op gebied van online marketing, social media, SEO en webcasting. Ook organiseren we ‘NRC Media Embassy’ kennissessies over het bereiken van de doelgroep. We geven met deze innovatieve media-aanpak invulling aan onze eerdere belofte dat NRC Media een kennispartner is voor adverteerders en mediabureaus.”
 
Behalve voor de branche FMCG heeft NRC Media ook Insights beschikbaar in de sectoren Automotive, Charitatief, ‘Consumentenelektronica, ICT & Telecom’, Energie, Films en Boeken, Financiële dienstverlening, Horeca, Kunst en Cultuur, Luxury en Lifestyle, Opleiding en Ontwikkeling, Overheden en Non-profit, Retail, Toerisme en Zakelijke dienstverlening. De volledige versies van de vijftien Insights zijn beschikbaar op nrcmedia.nl/insights.