Voor het eerst minder zwaarlijvige kinderen in de VS

08-08-2013 \\ Innofood nieuws


Zwaarlijvigheid is één van de belangrijkste uitdagingen voor de gezondheidszorg in de Verenigde Staten. Obesitas werd de voorbije decennia een steeds groter probleem. Daarom is er veel aandacht, tot zelfs een reactie van presidentsvrouw Michelle Obama, voor het nieuws dat kinderen in 18 Amerikaanse staten door de band genomen slanker worden.

Jarenlang nam het aantal Amerikaanse kinderen met obesitas toe maar nu zou er een trendbreuk zijn. Het Centrum voor Ziektepreventie meldt een algemene verbetering bij kinderen uit kansarme gezinnen, maar voegt er meteen aan toe dat het percentage kinderen met obesitas nog steeds te hoog ligt. In de VS kampt één derde van de kinderen en tieners en meer dan twee derde van de volwassenen met overgewicht of obesitas.

Eerder waren er al positieve geluiden uit steden als Philadelphia en New York City maar nu is de verbetering meer algemeen. Het Centers for Disease Control and Prevention bestuurde data die tussen 2008 en 2011 verzameld werden van bijna 12 miljoen kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. De meeste gezinnen uit het onderzoek ontvingen voedselbonnen van de overheid.

In de VS is zwaarlijvigheid vooral een probleem voor de lagere sociaaleconomische klassen. Bij kinderen van welstellende ouders was er al langer een daling. Eén op acht Amerikaanse kleuters is zwaarlijvig. In kansarme gezinnen is dat één op zeven. Het risico dat zij ook als volwassene te maken krijgen met zwaarlijvigheid is vijf maal groter dan bij andere kinderen.

  

Bron: Knack / Washington Post / VILT