Voedselverspilling schreeuwt om oplossingen

14-11-2016 \\ Innofood nieuws

We kunnen er niet omheen; consumenten en bedrijven verspillen jaarlijks miljarden kilo’s aan eten. En hiermee gepaard miljarden euro’s. Het thema komt regelmatig ter sprake in de media; de overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen is niet gehaald. Een serieus probleem dat schreeuwt om oplossingen.

Oplossingen die er gelukkig voor een deel al zijn. Dit probleem biedt namelijk ook kansen. Denk aan De Verspillingsfabriek in Veghel. Deze ‘fabriek’ maakt van reststromen groenten en fruit verschillende soepen, sauzen, ragouts en maaltijdcomponenten.

Aan de slag

Voedselverspilling is overigens geen thema dat bij een klein clubje ondernemers en consumenten moet liggen. Bijna ieder bedrijf en individu kan maatregelen nemen om verspilling van voedsel tegen te gaan.

Voor consumenten geldt vooral: koop aan de hand van een lijstje en proef/ruik of het eten nog goed is, in plaats van alleen naar de houdbaarheidsdatum te kijken (met uitzondering van enkele bederfelijke producten als vlees). Meer op NOS.nl.

Voor ondernemers heeft MVO Nederland verschillende tools en events ontwikkeld, waaronder:

 

Gouden eieren

Op de Agrifood Futureproof Community vind je verhalen van ondernemers die voedselverspilling aangrijpen als kans, terwijl ze dus tegelijkertijd een probleem oplossen. Benieuwd? Op de homepage vind je alle casussen en de mogelijkheid om jouw idee of uitdaging te delen. Of laat hieronder een passende oplossing achter. Kom maar door met die gouden eieren!