Voedselverspilling consumenten hoger dan gedacht

31-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Uit recent onderzoek door bureau CREM en Milieu Centraal blijkt dat voedselverspilling door consumenten de afgelopen twee jaar behoorlijk is toegenomen. Milieu Centraal en Voedingscentrum zijn daarom gestart met de campagne Eten is om op te eten.

 

Het onderzoek werd gedaan door CREM, bureau voor duurzame ontwikkeling, door middel van sorteeranalyses van huishoudelijk afval in 19 grotere en kleinere gemeenten. Per gemeente wordt steekproefsgewijs een grote hoeveelheid vuilniszakken uitgeplozen naar samenstelling, zoals plastic, papier, glas en ook voedselresten. In 2010 heeft Crem voor het eerst dit onderzoek uitgevoerd en in 2012 opnieuw.

Flinke toename

Uit het onderzoek lijkt het alsof de voedselverspilling de afgelopen twee jaar behoorlijk is toegenomen, ondanks de economische crisis. In plaats van 44 kilo gooit de Nederlander gemiddeld 74 kilogram eetbaar voedsel per jaar weg. In twee jaar tijd steeg het percentage bruikbaar voedsel in huisvuil van 7% naar 11%, een toename van maar liefst 68%. Er was geen verschil in de mate van voedselverspilling tussen stedelijke gemeenten en het platteland. Of een gemeente groente-, fruit – en tuinafval (gft) al dan niet apart inzamelt, maakte ook geen verschil bij de resultaten. Wat de oorzaak is van de geconstateerde toename is niet bekend.

Rijst: 40% verspild

Eerder kwam MilieuCentraal al met verontrustende cijfers. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf broden (20%) wordt weggegooid, 25% van de pasta en maar liefst 40% van de rijst die wordt klaargemaakt. Het gaat hier allemaal om bruikbaar voedsel, dat nog prima gegeten had kunnen worden. De reden dat juist rijst en pasta veel worden weggegooid, heeft volgens MilieuCentraal te maken met het verkeerd inschatten van de benodigde hoeveelheid. Rijst en pasta nemen veel water op tijdens het koken, waardoor ze in volume toenemen.

Campagne

Om consumenten bewuster te maken van wat ze weggooien en wat ze kunnen doen om voedselverspilling te voorkomen, is Milieucentraal samen met het Voedingscentrum de campagne ‘Eten is om op te eten’ gestart. Hierin wordt in eerste instantie inzichtelijk gemaakt dat het weggooien van goed eten niet alleen zonde is van het voedsel zelf en van het geld dat mensen hadden kunnen besparen, maar dat het ook consequenties heeft als extra broeikasgassen en energieverspilling. Daarnaast worden tips gegeven om voedselverspilling te voorkomen.

Groen Kennisnet heeft veel informatie, lesmateriaal en een speciaal dossier over het thema voedselverspilling.

Klik hier om naar het oorspronkelijke artikel te gaan. Aan de rechterzijde vindt u alle links naar het materiaal.