Voedselverpakkingen, drankblikjes oorzaak overgewicht bij jongeren?

21-08-2013 \\ Innofood nieuws

Kinderen die in aanraking komen met twee chemische stoffen die veel voorkomen in voedselverpakkingen hebben een grotere kans op overgewicht en diabetes. De stoffen zijn ftalaten, die worden gebruikt om plastics zacht te maken, en bisphenol-A (BPA), dat onder andere voorkomt in de kunststof coating in aluminium frisdrankblikjes. Dat blijkt uit publicaties van onderzoeken in het medische tijdschrift Pediatrics.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, lijden momenteel al een op de zes tieners in de VS aan obesitas, ernstig overgewicht. “Natuurlijk dragen ongezond eten en een gebrek aan lichaamsbeweging bij aan  de problemen” zegt dr Leonardo Trasande, een kinderarts verbonden aan de New York State University. “Maar er worden steeds vaker elementen uit de leefomgeving verdacht van invloed op de gezondheid.”

Tijdens een vijf jaar durend onderzoek onder 766 jongeren werd ontdekt dat er een verband is tussen de aanwezigheid van een bepaalde soort ftalaat (Di-2-ethylhexyl ftalaat (DEHP)  en de kans op het ontwikkelen van insulineresistentie, wat een voorbode is voor diabetes.

Ander onderzoek toonde vergelijkbare relaties aan tussen de aanwezigheid van BPA en overgewicht.

Lees hier het volledige artikel in Duurzaam Nieuws