‘Voedselindustrie is gevoelig voor publieke druk’

26-02-2014 \\ Innofood nieuws

Na de lancering van de Oxfam Novib Behind the Brands ranglijst in 2013 en de oproepen van honderdduizenden mensen hebben 9 van de 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld hun sociaal en milieubeleid verbeterd, zo stelt Oxfam Novib. De eerste jaarlijkse update van de Behind the Brands ranglijst laat zien dat de koplopers van de Top 10 hun beleid verbeterden op het gebied van land- en vrouwenrechten en de uitstoot van CO2. Toch scoren deze bedrijven als geheel nog lang niet voldoende, omdat de achterblijvers te weinig doen om hun beleid te verbeteren.

Nestlé, Unilever en Coca-Cola nemen opnieuw de top 3-plaatsen van de ranglijst in, PepsiCo moet de 4de plaats nu delen met Mondelez dat opschuift van plaats 6. De ranglijst wordt afgesloten door General Mills dat zakte van de 9de naar de laatste plaats. De Behind the Brands ranglijst beoordeelt het beleid van de grootste voedingsmiddelenbedrijven op het gebied van vrouwen en arbeidsrechten, klimaat, land- en watergebruik, de behandeling van kleine boeren en transparantie. Nestlé, Unilever en Coca-Cola scoorden het hoogst met respectievelijk 10, 14 en 13% verbetering. Associated British Foods en Kellogg’s scoorden 8 en 6% verbetering. Danone en Mars, beide op plaats 6, en Mondelez en PepsiCo, beide op 4, verbeterden hun scores maar matig.

Positie van vrouwen in cacaoproductie
De eerste publieksactie van de Behind the Brands-campagne in maart 2013 richtte zich op Nestlé, Mondelez en Mars, vanwege hun onvermogen om ervoor te zorgen dat de vrouwen die de cacao voor hun chocolade verbouwen fatsoenlijk behandeld worden. In dezelfde maand beloofden Nestlé, Mars en Mondolez concrete stappen om dit probleem aan te pakken. Zeven bedrijven onderschrijven nu de VN-Vrouwen Empowerment Principles, over de impact van bedrijfsvoering op de omstandigheden van vrouwen.

Landroof bij suikerproductie
In oktober 2013 richtte de campagne zich op het beleid van Coca-Cola, PepsiCo en ABF om landroof in hun leveringsketen tegen te gaan. In november 2013 beloofde Coca-Cola haar beleid hierop drastisch te verbeteren en te herzien. ABF heeft ook nieuw beleid toegezegd waarmee een begin wordt gemaakt om de problemen aan te pakken en Oxfam Novib is nog in gesprek met PepsiCo. Zes van de top 10 bedrijven ondersteunen verder nieuw beleid over het principe van ‘vooraf geïnformeerde en in vrijheid gegeven toestemming’, dat ervoor zorgt dat lokale gemeenschappen geraadpleegd worden voordat het land dat ze gebruiken verkocht wordt.

Toeleveringsbedrijven
“Betere beleid van bedrijven op landrechten, helpt lokale gemeenschappen in landen zoals Cambodja en Brazilië na 10 jaar strijd om compensatie te kunnen krijgen voor het land dat hen ontnomen werd. Machtige bedrijven kunnen zo echt het verschil maken, waardoor jarenlange conflicten voor eens en altijd opgelost kunnen worden’, stelt zegt algemeen directeur Oxfam Novib Farah Karimi. ‘De Behind the Brands-campagne laat zien dat zelfs de grootste bedrijven reageren als consumenten en investeerders zich roeren. Een ander effect is dat ook toeleveringsbedrijven hun beleid veranderen, zodat kunnen blijven leveren aan de top 10’, aldus Karimi.

Zie voor meer informatie over de Oxfam Novib Behind the Brands ranglijst de website die er speciaal voor is opgezet.

Bron: Oxfam Novib