Voedsel waar je 100 van wordt? Eet meer peulvruchten!

02-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
 

Als je honderd wil worden, eet dan vaker bonen dan vlees. Dat is in ieder geval wat een onderzoek in verschillende culturen bevestigt. De enige voedingsstof die wereldwijd geassocieerd wordt met lang leven zijn peulvruchten, aangevuld met verse groenten en kruiden, gezonde vetten als kokos- of olijfolie, en kaas en yoghurt. Ook hoe je eet is belangrijk: bescheiden porties en de grootste maaltijd ’s middags. En levensstijl: beweeg, lach veel, houd van mensen.

Volgens ‘Blue Zones’ onderzoeker Dan Buettner bepalen genen maar 20% van je levensverwachting. Aan de overige 80% kun je dus zelf iets doen. De Blue Zones zijn vijf gebieden op aarde waar je de meeste hoogbejaarde en kerngezonde mensen vindt. Tot nu toe zijn er vijf gevonden, waarvan er twee in de Middellandse Zee liggen. De andere drie liggen in Japan, Costa Rica en Californië.

In al deze gebieden worden traditioneel veel bonen gegeten, per streek weer andere. Ook de aan peulvruchten verwante zaden, granen en noten worden er veel gegeten, gecombineerd met veel groente en fruit en af en toe aangevuld met wat vlees. kaas, vis om aan je eiwitten te komen. Af en toe een goed glas wijn is niet verkeerd. In de blue zones Ikaria en Barbagia, Sardinië, komt alleen op zondag vlees op tafel. Een wereldwijd onderzoek van het National Ageing Research Instituut in Australië had als conclusie dat peulvruchten de meest universele voedingsstof zijn voor lang leven. Ze beschermen onafhankelijk van klimaten, etniciteit of dieet het beste tegen risico’s van ouder worden zoals aderverkalking en overgewicht.

 

Lees hier het volledige artikel op Het Kan Wel