‘Voedingsvezels lijken eetlust te verlagen’

04-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Voedingsvezels, die een voedingsmiddel dikker maken, lijken op korte termijn de eetlust te verlagen. Dit concludeerde Anne Wanders van de Wageningen Universiteit in haar proefschrift ‘Dietary fibers and appetite’.

 

Dat voedingsvezels de eetlust verlagen komt waarschijnlijk doordat de voedingsmiddelen met deze vezels langzamer gegeten worden. Processen in het maagdarmkanaal spelen mogelijk ook een rol. Op lange termijn zou de consumptie van voedingsvezels een verlaging van de energie-inname en het lichaamsgewicht veroorzaken. Wanders vond geen verbanden in een specifieke groep voedingsvezels.

 

Korte versus lange termijn

Het doel van haar proefschrift was om te onderzoeken wat de effecten zijn van verschillende groepen voedingsvezels op de eetlust en de daarbij horende onderliggende processen. Wanders onderzocht hiervoor effecten na één dosis van verschillende groepen voedingsvezels. Dit deed zij ook na minstens twee weken een dagelijkse dosering van de verschillende groepen voedingsvezels. De voedingsvezels werden gegroepeerd naar soort (bijvoorbeeld cellulose, pectine en guar gum), naar fysisch-chemische eigenschappen (viscositeit, oplosbaarheid en fermenteerbaarheid) en naar de vorm van consumptie (vast, vloeibaar of als supplement).

 

Lees hier het volledige artikel in Voeding Nu