Voedingsfabrikanten kijken uit naar vrijhandel met VS

22-06-2013 \\ Innofood nieuws

De onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS gaan nu echt van start. Dat kondigde voorzitter van de Europese Commissie Barroso aan op de jongste G8-top in Noord-Ierland. FoodDrinkEurope, de vereniging van de Europese voedsel- en drankenfabrikanten, juicht dit toe. “Een vrijhandelsakkoord zal de economische groei in beide werelddelen stimuleren.”


Het vrijhandelsakkoord zou de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren. Bovendien is het van “cruciaal belang” voor de groei, welvaart en economische ontwikkeling wereldwijd, aldus FoodDrinkEurope. De VS vormen de belangrijkste exportmarkt voor de Europese voedings- en drankenproducenten, in 2012 goed voor 13,6 miljard euro. Maar ook omgekeerd vormt de VS de op twee na belangrijkste importeur van voeding en dranken in Europa.

Vorige week gaven de 27 Europese ministers van Handel formeel het mandaat aan de Europese Commissie om de onderhandelingen te starten. Die maakt daarvan meteen gebruik, en stelde de G8-top in Noord-Ierland in het teken van de handel.

Bron: VILT