Voedingscentrum vraagt industrie om gezonder broodbeleg

04-11-2013 \\ Innofood nieuws

 

Ontbijten geeft een goede start van de dag. Tijdens het ontbijt is het makkelijk om gezond te kiezen, als het gaat om brood, dranken en smeersels, zoals halvarine. Het knelpunt zit bij broodbeleg, waar het maken van gezonde keuzes lastig is. Daar is ruimte voor verbetering.
 
Het Voedingscentrum vraagt het bedrijfsleven om beleg te ontwikkelen met minder calorieën, toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten.
 
Goed ontbijt
Een goed ontbijt bestaat uit een vezelrijke maaltijd met voldoende vitamines en mineralen om de dag te beginnen. Dat kan met ontbijtgranen of met bruin (volkoren) brood. Ook zijn de magere varianten vlees en kaas een prima keuze. Bovendien passen groente en fruit prima naast of op de boterham. Zuivel zoals een glas halfvolle melk maakt de maaltijd compleet.
 
Voorkeursbeleg
Het Voedingscentrum heeft belegsoorten ingedeeld aan de hand van voedingsstoffen. Bij hartig beleg als vlees en kaas is er keuze tussen voorkeurs-, middenweg en uitzonderingsproducten. Helaas voldoet hartig beleg vaak niet door een te hoog zoutgehalte. Binnen zoet beleg vallen de meeste belegsoorten in de uitzonderingscategorie. De voorkeursproducten zijn alleen appelstroop en halvajam.
 
Productinnovatie en -verbetering
Gezondheidswinst valt dus vooral te behalen als beleg gezonder wordt en er nieuwe gezondere producten worden gemaakt. Het Voedingscentrum vraagt het bedrijfsleven om broodbeleg te ontwikkelen met minder calorieën, toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten.
 
Promotie
Naast het verbeteren van het productaanbod kunnen de bestaande voorkeursproducten meer onder de aandacht gebracht worden bij consumenten. Bij hartige belegsoorten zijn bijvoorbeeld 20+-(smeer)kazen met minder zout, kipfilet of beenham een betere keuze. Ook voor zoet beleg moet de consument de weg naar halvajam en appelstroop beter kunnen vinden.