Voedingscentrum start actie ‘Hoezo50kilo?’ om voedselverspilling tegen te gaan

05-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
“Daisy’s No Waste Diary” helpt consumenten om minder voedsel te verspillen
 
Per jaar gooit een persoon gemiddeld 50 kilo goed voedsel weg. Met de social media-actie ‘Hoezo50kilo?’ wil het Voedingscentrum consumenten bewust maken van dit probleem en ze helpen om minder voedsel te verspillen. Onderdeel van de actie is Daisy’s No Waste Diary. Verslaggeefster Daisy Scholte gaat op zoek naar bijzondere en makkelijke manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Haar ‘dagboek’ is te volgen op Facebook, Twitter en www.voedingscentrum.nl/hoezo50kilo
 
In haar blogs vertellen  bekende en onbekende Nederlanders hun ideeën over het thema en geeft Daisy heel veel tips om slimmer te kopen, koken en bewaren.  Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje te gebruiken, je voorraad goed te beheren en je koelkast op de ideale temperatuur te zetten.  Door op de juiste  manier met eten om te gaan, is het langer veilig te bewaren. Bekijk haar eerste filmpje op: www.voedingscentrum.nl/hoezo50kilo en via facebook www.facebook.com/Hoezo50kilo en twitter @hoezo50kilo.
Naast Daisy’s No Waste Diary werkt het Voedingscentrum dit jaar aan tal van andere initiatieven en materialen die consumenten laten zien hoe ze voedselverspilling kunnen verminderen.
 
Bewaarwijzer
De vernieuwde Bewaarwijzer is een handige folder met tips en adviezen over slimmer kopen, koken en bewaren. Consumenten kunnen bijvoorbeeld checken wat het verschil is tussen de TGT- en THT-houdbaarheidsdatum, bij welke temperatuur producten met het bewaaradvies ‘koel bewaren’ moeten worden bewaard en hoe lang brood, vlees en vis goed blijft in de vriezer. Nieuw zijn tips om veilig te eten. De Bewaarwijzer zelf is ook handig te bewaren omdat het statisch is en overal op blijft kleven. Gedrukte exemplaren zijn  voor € 3,50 te bestellen op www.voedingscentrum.nl/webshop, de pdf-download is gratis beschikbaar. Via www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer kun je ook online checken hoe lang een product houdbaar is.
 
Damn Food Waste
Op 29 juni vindt ‘Damn Food Waste’ plaats op het Museumplein in Amsterdam. Tijdens Damn Food Waste krijgen 5000 bezoekers een gratis lunch van vers voedsel dat om verschillende redenen niet op ons bord belandt. Het Voedingscentrum is een van de initiatiefnemers van  dit evenement en zal die dag aanwezig zijn om praktische informatie te geven en zo verspilling te voorkomen. Ook verslaggeefster Daisy zal rondlopen om voor haar dagboek verslag te doen. Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement, Natuur en Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.