Vleeswarenproducent Zwanenberg Food Group gaat zich ook richten op groenteproducten

14-01-2015 \\ Over onze leden

Almelo – Netwerkplatform Purple Bee Hive, een initiatief van vleesverwerker Zwanenberg Food Group, gaat zich ook richten op groentenproducten. In eerste instantie gaat de onderneming diverse groenteburgers op de markt brengen, waaronder een bietenburger, een bonenburger en een maisburger. In het eerste kwartaal van 2015 start de nieuw opgerichte onderneming met producten voor de foodservice. In een later stadium worden de producten ook via de retail vermarkt.

 

CEO Ronald Lotgerink van Zwanenberg Food Group licht toe: “Slechts vijf procent van de Nederlanders consumeert de norm van 200 gram groente per dag, de hoeveelheid die geadviseerd wordt in de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Zwanenberg is van mening dat dat percentage moet groeien naar ten minste 50 procent. Wij willen die groei stimuleren door samenwerking in het netwerkplatform ‘Purple Bee Hive’ van innovatieve ondernemers en andere stakeholders.”

 

Lotgerink wijst erop dat er op het gebied van brood en zuivel sinds 1960 veel innovaties zijn geweest en de assortimenten op die terreinen sterk zijn  uitgebreid. “Met groente zijn we echter niet verder gekomen dan gesneden groente, groente in blik of pot, en in soepen. Op dit gebied zijn er dus nog vele mogelijkheden.”

 

Lotgerink geeft aan dat de vleesconsumptie in Nederland in de afgelopen jaren is afgenomen. “Sommige consumenten vinden elke dag vlees eten te duur en willen een bijdrage leveren aan een duurzamer leven. Daarom kijken we ook naar andere markten en producten.”

 

Kleurrijk assortiment

Voor de groenteburgers worden vooralsnog vier varianten ontwikkeld. Een paarse bietenburger met honing, een groene bonen- en doperwtenburger, een gele maisburger en een rode paprika- en tomaatburger. Sales manager Tjeerd van der Laan van Purple Bee Hive: “De burgers vormen tezamen een kleurrijk assortiment. We spelen in op de groeiende vraag naar gezonde, duurzame producten. Alle varianten worden clean label producten zonder kunstmatige toevoegingen.”

 

De groenteburgers zullen bij Zwanenberg Food Group in Almelo worden geproduceerd en naar verwachting nog in het eerste kwartaal 2015 via institutionele cateraars worden aangeboden. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met retailers over opname in het assortiment.

 

Over Zwanenberg Food Group

Met 1.600 medewerkers en een omzet van circa € 350 miljoen (2013) behoort Zwanenberg Food Group tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren en vleesconserven.  Zwanenberg beschikt over eigen productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het concern heeft sterke posities opgebouwd in de retail en in het out-of-homesegment (bedrijfs- en institutionele catering alsmede verkoop via pompstations etc.), onder andere met gesneden en voorverpakte vleeswaren. Zwanenberg  verkoopt zijn producten onder diverse merknamen, waaronder Kips, Kraak-Vers en Huls. Daarnaast exporteert Zwanenberg vleesconserven (onder meer onder de merknaam ZWAN) naar meer dan honderd landen wereldwijd.