Vlaamse voedselteams waren nooit eerder zo populair

05-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Voedselteams vzw heeft een succesvol jaar achter de rug. Het aantal voedselteams in Vlaanderen steeg van 130 naar 140. De gezinnen die hier deel van uitmaken, kopen onder meer (biologische) groenten en fruit, hoevevlees en -zuivel bij een boer uit hun buurt. Het aantal boeren dat inspeelt op de populariteit van deze vorm van korte-keten-verkoop steeg fors. Een jaar geleden waren ze nog maar met 80, nu met 120.


Voedselteams, de vzw die mensen uit eenzelfde regio in contact brengt met boeren voor de rechtstreekse aankoop van hun voeding, is aan een flinke opmars bezig. Bij het begin van het nieuwe jaar is Vlaanderen 140 voedselteams rijk. ‘In Gent schieten de voedselteams als paddenstoelen uit de grond. Vorig jaar zagen daar zeven nieuwe teams het daglicht. Nog maar net opgestart, zitten ze ook direct aan het maximum aantal leden. De wachtlijsten in het Gentse blijven lang’, aldus coördinator Wim Merckx. Ook de provincie Antwerpen telt heel wat nieuwe voedselteams.

In de provincie Vlaams-Brabant, de bakermat van de beweging en koploper qua aantal voedselteams, stagneert dit nu op een 45-tal. ‘Veel gezinnen in Vlaams-Brabant zijn al lange tijd lid van Voedselteams, worden een dagje ouder en wanneer de kinderen uit huis zijn, worden ze vaak passief en steunend lid. Het zijn dus vooral jonge gezinnen met kinderen die we als nieuwe leden mogen verwelkomen’, verklaart Merckx. Niet alleen Antwerpen, maar ook de andere provincies maakten in 2012 een inhaalbeweging. Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld, steekt Vlaams-Brabant naar de kroon wat de totale omzet aan voeding binnen de voedselteams betreft.

Nieuwe producenten kwamen er vooral in Oost- en West-Vlaanderen en het Pajottenland bij. Door de groeischeut van zowel het aantal voedselteams als het aantal producenten heeft de vzw zijn werking grondig herbekeken. ‘Een nieuwe aanpak van de logistiek stond hoog op de agenda’, zegt de coördinator van Voedselteams. ‘Het transport van de voedingswaren van de verschillende landbouwers naar het gemeenschappelijk afhaalpunt voor de gezinnen willen we minder versnipperd laten verlopen. Terwijl elke landbouwer in het verleden zijn producten apart afleverde, werken we nu aan het bundelen van transporten’, verduidelijkt Merckx.

In de provincie Antwerpen en de regio rond Gent wordt daarvoor samengewerkt met twee sociale werkplaatsen die de logistieke ondersteuning van de producenten voor hun rekening nemen. ‘Dat moet leiden tot een ruimer aanbod voedingsproducten voor alle teams en een hogere efficiëntie van de gereden kilometers’, voorspelt Merckx. Dat kan de opstart van nieuwe voedselteams nog in de hand werken. In het Gentse wordt samengewerkt met Duet, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk gevestigd in Sint-Amandsberg. Zij bieden tewerkstelling aan langdurig werklozen. Samen met hen wil Voedselteams de logistiek op een efficiënte en duurzame manier uitbouwen.

De nieuwe, meer professionele aanpak van de distributie van hoeveproducten in Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgt het voorbeeld van de producentenorganisatie Hartenboer in Vlaams-Brabant en Limburg. De samenwerking met arbeidscentrum De Wroeter, afspraken omtrent gezamenlijk transport en een webwinkel in combinatie met afhaalpunten zorgen in deze twee provincies reeds voor een gestroomlijnde logistiek. Voor de toekomst staat een coöperatie op het verlanglijstje die de logistiek zou kunnen beridderen wanneer dat in een bepaalde regio niet van een leien dakje verloopt.

Meer info: Voedselteams vzw

 

Bron: VILT