VK: Verssector wil verspilling verminderen

06-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

Nigel Jenney, CEO van Fresh Produce Consortium (FPC)

Volgens uitgebreid onderzoek door WRAP wordt er iets minder dan 10% van het voedsel in de keten verspild. De Britse verwerkende sector wil het verspillingspercentage in de keten aanpakken door alternatieve markten voor de producten te vinden. Voor de sector zijn de onderzoeksresultaten van het Institution of Mechanical Engineers (‘Global Food: Waste Not, Want Not’) geen nieuws. Zij zijn al langer bezig met het oplossen van voedselverspilling.

‘Het IME rapport vermeldt niet dat leveranciers op zoek gaan naar alternatieve afnemers wanneer hun producten niet aan de primaire kwaliteitseisen voldoen. We bieden onze klanten een grote diversiteit aan producten van eersteklas producten tot budgetproducten,’ zo vertelt Nigel Jenney, CEO van het Fresh Produce Consortium (FPC). ‘De Britse productiesector voor verse voeding heeft zich hard ingezet om de verspilling in de leveringsketen te verminderen.’

FPC lobbyde succesvol voor de verwijdering van twintig gedetailleerde marketingsvoorwaarden. Dit zorgde er voor dat misvormde verse producten ook op de markt gebracht konden worden. Veel telers maakten hier gebruik omdat hun producten te lijden hadden onder de recente slechte weersomstandigheden.

‘We zouden nog meer vrijheid krijgen wanneer de uitgebreide marketingsvoorwaarden van de EU voor de tien meest populaire producten verwijderd zouden worden. FPC wil dat de Britse overheid de EU om een herziening van deze voorwaarden vraagt. De producten zouden dan nog steeds voldoende worden beschermd door de General Marketing Standards, waardoor de consumentenbelangen er niet onder zouden lijden,’ zo voegt Jenney toe.

FPC maakte onderdeel uit van een onderzoeksproject dat door WRAP werd uitgevoerd. Hierbij werden uitgebreide ‘grondstof kaarten’ opgesteld waarmee resource maps’ de voedselverspilling en verpakkingsverspilling binnen de productiesector en leveringsketen van vers voedsel kwantificeren. Het project werd geleid door Cranfield University en IGD en FPC namen deel als vertegenwoordigers van de sector.

Het project concludeerde dat de verspilling en verliezen die plaatsvinden grotendeels worden veroorzaakt door de eisen waar producten aan moeten voldoen, de correctheid en timing van voorspellingen en de manier waarop producten gepromoot worden.

De meeste verspilling vindt binnen huishoudens plaats. Jaarlijks wordt er 7,2 miljoen ton aan voedsel en drinken weggegooid. Volgens WRAP is 29% van de te voorkomen voedselverspilling in huishoudens van toepassing op verse producten. De sector biedt daarom tips en adviezen voor een juiste manier van opslag, waarmee de houdbaarheid van producten kan worden verbeterd. Daarnaast bieden zij ook tips over wat je kunt doen met groenten en fruit, die niet meer helemaal vers zijn op:

 
 
Bron: AGF