Vitamine D ter discussie op symposium

01-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid, daar zijn veel voedingsprofessionals het over eens, maar er is ook nog veel discussie over de precieze werking en effecten ervan. Zo bleek op het symposium over vitamine D, dat 27 maart plaatsvond in hotel het Klooster in Amersfoort.

 

Tijdens deze dag, waarin vitamine D van de wieg tot de oude dag centraal stond, werden verschillende onderzoeken gepresenteerd. Onafhankelijk gezondheidsprofessional Richard Verheesen, ging onder meer in op de effecten van vitamine D op het immuunsysteem. Hij benoemde associatiestudies die zich richten op het verband tussen vitamine D en ziekten, waarin het immuunsysteem een betrokken rol lijkt te spelen.

 

Veelbelovende verbanden

Arts-assistent neurologie, Joost Smolders van de Universiteit Maastricht, ging in op de mogelijkheid dat een suppletie van vitamine D aanvallen van MS zou kunnen voorkomen. Tevens blijkt uit experimenteel onderzoek dat vitamine D-suppletie cardiovasculaire mechanismen positief kan beïnvloeden, vertelde Rudolf de Boer, Universitair Hoofddocent Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. ‘Of vitamine D-suppletie effectief is voor de preventie of de behandeling van hart- en vaatziekten is nog niet gebleken’, aldus de Boer.

 

Lees hier het volledige artikel in Voeding Nu