VION: ‘Er is juist overschot Beter Leven-vlees’

05-09-2013 \\ Innofood nieuws

 

  

Bron: VION Food Group / Levensmiddelenkrant

In de uitzending van Zembla van donderdagavond wordt vleesverwerker VION door twee anonieme medewerkers beschuldigd van fraude met vlees met het Beter Leven-kenmerk. Bij tekorten zou het bedrijf regulier vlees uit de bio-industrie verkopen als de diervriendelijke variant.

Weigering
Marc van der Lee. directeur communicatie bij VION Food Group, reageert tegenover Levensmiddelenkrant verbolgen op de beschuldigingen in de media. “Wij hebben de uitzending zelf nog niet kunnen zien, maar werden wel door iedereen gevraagd erop te reageren. Meerdere malen hebben wij Zembla gevraagd om meer informatie, maar dat is ons pertinent geweigerd.”

Overschot
Volgens Van der Lee is er geen enkele aanleiding om aan te nemen dat er bij het vleesbedrijf iets fout zit. “Wij verwerken jaarlijks een miljoen varkens die volgens de criteria van het Beter Leven-kenmerk zijn gehouden. Dit levert ons meer vlees op dan dat we er klanten voor hebben. Bij een overschot moeten wij daardoor juist Beter Leven-vlees afwaarderen naar regulier vlees.”

Lastercampagne
VION maakt momenteel een reorganisatie door. Het bedrijf kondigde eind vorig jaar aan stevig te snijden in bedrijfsonderdelen. Van der Lee wil niet speculeren of er sprake is van een lastercampagne door gefrustreerde medewerkers. “Ik wil me niet op dat pad bewegen, want dan doe ik hetzelfde als wat Zembla doet. Maar het is natuurlijk wel een feit dat er bij ons een herstructurering gaande is en dat er mensen komen en gaan. Van de informatie die ik tot dusver heb ingezien, gaat het in de uitzending om een productielocatie waar we helemaal geen Beter Leven-vlees verwerken.”

Of VION juridische stappen gaat ondernemen tegen Zembla, weet Van der Lee nog niet. “We moeten eerst afwachten wat er vanavond wordt uitgezonden. Maar voorlopig staan we er als VION met deze beschuldiging niet zo mooi op.”

BOXTEL – VION wijst de beschuldigingen van de hand dat het bedrijf zou frauderen met Beter Leven-vlees. “Daar is geen aanleiding voor, we hebben namelijk een overschot van dit vlees.’