Vijf foodfestivals met één missie; de bezoeker van een verse dosis food knowledge voorzien

28-08-2017 \\ Overig nieuws

Op 9 en 10 september 2017 dragen vijf Brabantse foodfestivals simultaan via de VERS Academy een flinke steen bij aan de food knowledge van de bezoeker. VERS Academy combineert serieuze discussies over voedsel en voedselproductie met cultuur, educatie, plezier, vermaak en natuurlijk; lekker eten. VERS Academy is een Brabants samenwerkingsverband en ontrolt zich tegelijk in de spoorzones van de vijf grote steden: Breda, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg.
VERS Academy draagt haar steentje bij en treedt op als dé leverancier van verdieping over vers, lokaal en gezond eten. Verschillende onderzoekers, wetenschappers en specialisten etaleren kun kennis over eten en het publiek doet mee. Met lezingen, debatten, workshops, film en documentaire vertoningen wordt de kennis van het publiek over eten op een laagdrempelige manier bijgespijkerd.
Vijf foodfestivals met een missie
Dutch Chili Fest in Eindhoven brengt een ode aan de chilipeper. Cacao aan de Kade viert het cacaoverleden en heden in Helmond. Food & Design Festival in ’s-Hertogenbosch onderzoekt de eetcultuur van de toekomst, op de Spoormarkt in Tilburg eet je wat de stad schaft en Fijnproevers & Smaakbarbaren in Breda presenteert guilty pleasures van eigen bodem.

 

Vijf totaal verschillende foodfestivals, wat hebben zij gemeen? Ieder festival presenteert een VERS Academy programma op maat. In Breda gaat de VERS Academy over de tegenstrijdigheden in ons eten. In Tilburg komen top-chefs aan het woord. In Eindhoven leer je komen met insecten en ecologisch thuis-tuinieren, in ’s-Hertogenbosch gaat het over de toekomst van eten en in Helmond leer je alles over eerlijke handel.

 

Daarnaast hebben de festivals een gezamenlijke missie. Vers en lokaal heeft voorrang! Brabantse initiatieven krijgen het grootste podium en worden de festivals zo veel mogelijk open source en duurzaam geproduceerd.

 

Alle festivals op een rijtje:

Fijnproevers & Smaakbarbaren – Electron in Breda

Een bourgondische stad met een mierzoet verleden in snoep, bier en suiker. Breda trekt alles uit haar voorraadkast en presenteert een bont overzicht aan food; biologische en foodbewuste initiatieven van eigen bodem. Met de VERS Academy biedt Breda verdieping over de zin en onzin van E­nummers en vleesvervangers. Enkele programmatips:

Het Wortelrestaurant voor kinderen door kunstenaar Rachel Zweije
Het Eetiquette diner met influencer / theatermaker Jochem Nooyen (bekend van o.a. RUNDFUNK)
Food performance (dans) door Heather Ware en Matthijs van de Woerd
Workshops zoals Vegan Mandala Taarten bakken
Het BioVegan restaurant van LOFF
Veld voor Verder; met workshops en lezingen over natuurbehoud en samenwerken op alle denkbare vlakken.

Cacao aan de Kade – Cacaofabriek in Helmond

Van boon tot chocolade. Rondom de Cacaofabriek in Helmond wordt de bezoeker overladen met cacao en chocolade. Naast het eten van chocolade kent het programma onder meer een virtual reality cacaobonen plantage, chocolade tattooshop, chocodokter en cacaomuseum. Er is muziek, chocolade kunst en diverse workshops en daarbij biedt Cacao aan de Kade een flinke boost voor je kennis over (Fairtrade) chocolade.

 

Dutch Chili Fest – Klokgebouw in Eindhoven

Dutch Chili Festival is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Een veelzijdig vruchtgroente die je in vuur en vlam kan zetten, maar soms ook onverwachts zoet kan smaken. Deze ode aan dit pikante pepertje vertaalt zich in een dag vol spicy eten en ander soortig vermaak. Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, er is cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten.

Koken met insecten: Hans van Loon van Oerbewust neemt ons mee in de wereld van orthomoleculair koken en wel met insecten. Meelwormen tapenade of geroosterde sprinkhaan, we gaan niet allen leren koken én proeven.
Circulair thuis-tuinieren met Duurzame Kost: Duurzaam voedsel produceren bij je thuis. Daar weet Duurzame Kost alles van.
Primo Salsa bereiden met El Jefe: Volgens El Jefe is spicy de smaak van de revolutie. Duik met de Mexicaanse worstelaar en mrs Jefe de keuken in en bereid je eigen pittige salsa-saus

Food & Design Festival – Mengfabriek & Werkwarenhuis, Tramkade in ’s-Hertogenbosch

Ben je nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe smaken? Food & Design Festival ’s-Hertogenbosch onderzoekt de eetcultuur van de toekomst. Het decor voor het festival en CityFoodMarket is de Mengfabriek en het Werkwarenhuis op terrein Tramkade. Het VERS Academy programma bestaat uit workshops, lezing en dineren:

Ambachtelijk fermenteren en
Workshop ‘Been je eigen varken’
Koudijs Kino Buitenbios met foodfilm: The Founder
Katja Gruijters: food designer van het eerste uur
Dineren op spannende plekken met fooddesigners, chefkoks en biersommeliers

 

Spoormarkt – Houtloods in Tilburg

Op de Spoormarkt eet je wat de stad schaft. Met uitsluitend lokale producten van de boeren, brouwers en telers laat Tilburg zien hoe vruchtbaar haar grond is. Het startsein van de Spoormarkt wordt gegeven met een stadsontbijt waarbij de bezoeker van harte uitgenodigd is om te komen proeven hoe lekker en voedzaam de Tilburgse bodem is. Het VERS Academy programma bestaat uit diverse talk van aansprekende figuren uit de food wereld. Aan het woord:

Chef-koks Jermain de Rozario, Nik Tonglet en Koos de Wolf
Bierbrigadier Koen Gijsbers over de gouden eeuw voor bier
Nederlands Kampioen Powerliften én vegan Sanne Visser over het leveren van topprestaties met een vegan dieet

VERS Academy wordt mede mogelijk gemaakt door Zuidlijn. Een boeiende reeks van uiteenlopende culturele en creatieve events die de spoorzones van 5 Brabantse steden inhoudelijk én fysiek met elkaar verbindt. VERS combineert deze serieuze discussies met cultuur, educatie, plezier, vermaak en vooral heel lekker eten. VERS is een Brabants samenwerkingsverband en ontrolt zich simultaan in de spoorzones van de vijf grote steden: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Op de volgende festivals kom je VERS tegen op 9 en/of 10 september:

Cacao aan de Kade (Cacaofabriek, Helmond)
Dutch Chili Fest (Klokgebouw, Eindhoven)
Fijnproevers & Smaakbarbaren (Pand Electron, Breda)
Food & Design festival (Mengfabriek & Werkwarenhuis, Tramkade in ’s-Hertogenbosch)
Spoormarkt (Houtloods, Tilburg)