Vier basisscholen gestart met lesprogramma Ice Cream Challenge

05-12-2017 \\ Innofood nieuws

De Ice Cream Challenge is een initiatief van Innofood en TechYourFuture. Doel van het project is om basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) nieuwsgierig te maken naar de beroepsperspectieven in de levensmiddelensector en de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven te versterken. In het schooljaar 2017-2018 wordt een pilot voor dit project uitgevoerd. Inmiddels zijn vier basisscholen gestart.


De Ice Cream Challenge is een lesprogramma voor basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) waarbij kinderen meer leren over de voedingsmiddelen in hun keukenkastje of koelkast. Hoe worden ze gemaakt? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het ontwikkelen van een product? Welke beroepen zijn er in de voedingsmiddelenindustrie?
Met deze kennis gaan de kinderen zelf een product ontwikkelen: een superlekker nieuw ijsje met groente en fruit!

Het lesprogramma (in een online leeromgeving) is ontwikkeld, vanuit de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren.  Het lespakket bestaat uit

-de website www.icecreamchallenge.nl met een introductiefilmpje
-drie lessen – van elk ca. 30 minuten –  met docentenhandleiding
-de Ice Cream Challenge (een spelopdracht/wedstrijd)
-een bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf
Drie lessen
les 1 Op onderzoek in de keuken
Alles wat wij eten komt van het land of van een dier. In de voedingsmiddelenindustrie worden deze grondstoffen verwerkt tot producten die we onder andere in de supermarkt kunnen kopen.
De voedingsmiddelenindustrie zorgt ervoor dat wij elke dag voldoende, gezond, veilig, lekker en betaalbaar kunnen eten.
In deze les leren de basisschoolleerlingen wat de voedingsmiddelenindustrie is, welke bedrijven ons eten maken en welke merken daarbij horen.
les 2 Een miljoen bakjes salades
Tomatensoep, koekjes of eiersalade maken in je eigen keuken, dat kan al best lastig zijn. Maar wat als je meer dan 10.000 liter tomatensoep per dag moet maken? Hoe werkt dat?
In deze les ontdekken de basisschoolleerlingen aan welke eisen producten voor de supermarkt moeten voldoen.

les 3 Speeddaten met beroepen
De voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie in Nederland. In deze les leren de basisschoolleerlingen dat er in de voedingsmiddelenindustrie heel veel verschillende beroepen zijn. Daarnaast ontdekken de leerlingen aan de hand van diverse spelopdrachten wat het werk leuk maakt, wat je moet doen, hoe een dag eruit ziet en welke opleiding je hiervoor nodig hebt.
Ice Cream Challenge – Ontwikkel je eigen ijsje!
Een ijsje ontwikkelen doe je niet zomaar. In groepjes ontwikkelen de basisschoolleerlingen een splinternieuw, superlekker ijsje met fruit en groenten, ongeveer zoals dat in een voedingsmiddelenbedrijf ook gebeurt. In een stappenplan is aangegeven wat de leerlingen  moeten doen. De leerlingen maken hiervan een verslag en sturen dit naar ijsje@icecreamchallenge.nl .
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Het beste ijsje wint!

Bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf
Naast de lessen is ook het bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf in de buurt belangrijk.
De basisschoolleerlingen kunnen dan zien hoe het “in het echt werkt” en kunnen op deze manier  de kennis vanuit de lessen beter plaatsen. Bedrijven die in het kader van dit project een groep leerlingen willen ontvangen zijn o.a. Elite, Mocca d’Or, Rouveen Kaasspecialiteiten, Kaaspack, Zwanenberg en Johma.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Gerry Hemink, tel. 06 55 85 87 05