‘Verziekte biermarkt’: nogmaals beroep op NMa

14-01-2013 \\ Innofood nieuws

 


Na KHN doet nu ook onderzoeksinstituut SEO een beroep op de NMa om in actie te komen tegen de ‘verziekte biermarkt’ in Nederland. De NMa moet er voor gaan zorgen dat brouwers cafés niet langer kunnen verbieden ook bier van een andere brouwer te tappen. ‘Als gasten kunnen kiezen uit tapbier van verschillende brouwers, zullen de prijzen ook omlaag gaan.’

 

‘De biermarkt is totaal verziekt door een gebrek aan concurrentie en de consument is daar de dupe van.’ Dat is kort gezegd de uitkomst van het rapport ‘Naar concurrentie op de Tap’ van het economisch onderzoeksinstituut SEO, waar NRC Handelsblad afgelopen zaterdag over schreef. SEO ziet reden genoeg voor de NMA om in actie te komen. De concurrentiewaakhond laat weten dat de biermarkt al onder de aandacht is. Aanleiding was het bierrapprt van KHN waaruit dezelfde conclusie kwam. Sinds eind vorig jaar is de NMa in gesprek met zowel de horecaondernemers als de bierbrouwers. Naar verwachting wordt nog dit jaar duidelijk of de NMa kan ingrijpen en op welke manier.

Concurrentie bevorderen
Volgens de onderzoekers van SEO kan de biermarkt weer gezond gemaakt worden, door het bevorderen van concurrentie op de tap. ‘Brouwerijen zouden ‘hun’ horecaondernemers geen exclusiviteitseis meer moeten opleggen – daartoe eventueel gedwongen door de NMa.’ In 2011 was 75 procent van de bieromzet gebonden aan een brouwerij, door een bruikleenovereenkomst voor de tapinstallatie, een lening of omdat de brouwerij eigenaar is van het pand. In ruil hiervoor legt de brouwer het café een afnameplicht op. Voor de kroegbaas leidt dit tot hogere inkoopprijzen, lager rendement en relatief veel faillissementen.

 

Lees hier het volledige artikel in Misset Horeca