Verslag tweede bijeenkomst Werkgroep Operations

11-02-2014 \\ Innofood nieuws

Donderdag 6 februari jl. vond de tweede bijeenkomst plaats van de werkgroep Operations. Gastheer tijdens deze bijeenkomst was Gert de Jonge van Buisman Ingrediënts in Zwartsluis.
Na een kort welkomswoord van Ben Wevers, bestuurslid Innofood en voorzitter van de werkgroep Operations, volgde een nadere kennismaking met het bedrijf Buisman.
  
Koninklijke Buisman Ingrediënts bestaat sinds 1867 en viert dus over enkele jaren haar 150-jarig bestaan. Kern van de bedrijfsactiviteiten is de productie van (natuurlijk) gekarameliseerde suikers en karamels. Het productieproces verloopt feitelijk nog altijd volgens dezelfde basisprincipes van verhitting van de suikergrondstoffen en vervolgens snelle afkoeling. Buisman is FSSC 2200 gecertificeerd. Er wordt zowel geleverd aan de zakelijke als aan de consumentenmarkt (private label).
 
Buisman verwacht de komende jaren fors te groeien. De huidige productiecapaciteit is hiervoor onvoldoende Men start binnenkort op de huidige locatie met veranderingen in het productieproces om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. De uitdaging is om tegen dezelfde hoge kwaliteit meer producten te leveren met een nieuw productieproces. Kortom, hoe ontwerp je de productielijn van de toekomst.
  
Dit is tegelijkertijd het onderwerp van bespreking tijdens deze tweede werkgroepbijeenkomst. Meerdere aanwezigen herkennen deze uitdaging in hun eigen werkomgeving. Tijdens de discussie komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
          De noodzaak om bij de start nauwkeurig de producteigenschappen te omschrijven (ontwikkeling meet- en analysemethoden).
          Training personeel
          Creativiteit in ontwikkeling nieuw productieproces door te kijken naar aanverwante bedrijfstakken en/of de oorsprong van de grondstoffen.
 
De aanwezigen zijn tevreden over de huidige aanpak waarin een bedrijfsbezoek wordt gecombineerd met de bespreking van een onderwerp dat speelt binnen het betreffende bedrijf. Om de behoeften van de leden van de werkgroep Operations scherper in beeld te krijgen zal het bestuur een inventarisatie houden onder de leden.
 
De volgende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 8 mei, aanvang 15.30 uur bij Johma in Losser (gastheer Remco Rijsenbrij).