Verslag Innofoodbijeenkomst ‘Nieuwerwets Etiketteren’ bij HEKS’NKAAS®

15-07-2013 \\ Innofood nieuws

 
Op donderdag 27 juni 2013 vond de Innofoodbijeenkomst ‘Nieuwerwets Etiketteren’ plaats bij de fabriek van HEKS’NKAAS® in Oldenzaal. Na een welkomstwoord van Piet Peelen begon Henny van Gennip, directeur operations, met hèt verhaal van de Zuivelhoeve, dat teruggaat naar het jaar 1981 met een kleine winkel aan de boerderij van familie Roerink in Twekkelo. De Boer’nproducten (Boer’n Yoghurt, Boer’n Vla, Boer’n Muesli, Duo Vla, Boer’n Trio) zijn een groot succes en onderscheiden zich van de ‘reguliere’ zuivelproducten. Ze worden gemaakt van verse melk afkomstig van boerderijen uit Twente, waar het comfort en het welzijn van de koe hoog in het vaandel staan. Dit maakt de keten dus transparant, men weet precies waar de melk vandaan komt. Ook de verpakking, het leuke emmertje, is uniek. De extra dikke en stevige structuur, de afwezigheid van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, de verassende combinaties en natuurlijk dat de producten gewoon ‘Onmeunig Lekker’ zijn, maken de ze succesvol.
 
Vroeger kwamen de winkeliers met hun eigen emmer naar de Zuivelhoeve winkel en deden het fruit erbij als ze weer terug waren. Toen kwam het idee van Diane Roerink om bij de Zuivelhoeve zelf al fruit onderin de emmertjes van de Boer’n yoghurt te doen. Dit was een groot succes en binnen 2 jaar verkochten bijna alle retailers deze emmertjes. Bij de Zuivelhoeve wordt geproduceerd voor de retail, export en out-of-home-market. Er wordt ook gericht op bepaalde doelgroepen, zoals ouderen. Zo is er bijvoorbeeld yoghurt met minder suiker, meer eiwit, of zonder gluten of gelatine. Er wordt ingespeeld op de ‘out-of-home-market’, door bijvoorbeeld portieverpakkingen van de yoghurt. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid met 15 werknemers in 2000 naar 160 in 2013. Ook internationaal is de Zuivelhoeve actief, er wordt namelijk geproduceerd voor Engeland, België, en Duitsland. In Nederland zijn er op dit moment 29 Zuivelhoevewinkels, en dit groeit met vijf winkels per jaar.
     

HEKS’NKAAS®

Karla van ’t Hag, product manager HEKS’NKAAS®, vertelde hierna het verhaal van HEKS’NKAAS®. In 2011 kocht de Zuivelhoeve het recept en de naam van een groenteboer uit Losser. In februari 2012 was er de eerste productie, waarna de Zuivelhoeve HEKS’NKAAS® introduceerde in het Nederlandse supermarktkanaal in emmertjes van 200 gram. Het is een groot succes, in 2012 werden er in de diverse supermarkten ruim 1.4 miljoen emmertjes verkocht. Sinds juni 2013 is HEKS’NKAAS® losgekoppeld van de Zuivelhoeve, maar valt nog wel onder de Zuivelhoeve holding. HEKS’NKAAS wordt gepromoot als zijnde een ‘smeerdip’, hiermee wordt een eigen draai gegeven aan het product, en is het dus geschikt om te dippen, smeren maar ook om mee te koken. De wikkels om de emmertjes waarin HEKS’NKAAS® wordt verkocht bevatten dan ook recepten, samengesteld door een professionele kok of ingezonden door consumenten, om ideeën op te doen voor het gebruik van HEKS’NKAAS® tijdens het koken. HEKS’NKAAS® wordt bereid met verse kruiden (peterselie, prei en knoflook), de dagverse producten worden aangeleverd door de groenteboer die HEKS’NKAAS® oorspronkelijk heeft bedacht. HEKS’NKAAS® onderscheidt zich van het al bestaande assortiment, het voegt echt wat toe aan de kruiden-en roomkazen van A-merken met een fabrieksuitstraling die nu de overhand hebben in het assortiment.
 

Introductie nieuwe smaak HEKS’NKAAS®

Er zijn ook proeverijen georganiseerd, onder het mom van proeven is kopen, waar HEKS’NKAAS® aangeboden werd aan consumenten in de supermarkt om het hen te laten proeven. HEKS’NKAAS® is ook samenwerkingen aangegaan met andere bedrijven in de foodsector om zo hun product te promoten. Zoals het HEKS’NKAAS®-broodje bij bakkerij Bart, saladeschotels in de supermarkt met HEKS’NKAAS® erin, en een gezamenlijke promotie van Bugles chips van Smiths met HEKS’NKAAS®-dip. Nu is het vol verwachting wachten op de nieuwe smaak HEKS’NKAAS® die in week 38 van dit jaar geïntroduceerd wordt!
 

‘Nieuwerwets Etiketteren’

Na een rondleiding in de fabriek van HEKS’NKAAS® stond de middag in het teken van ‘Nieuwerwets Etiketteren’. De presentatie van Ellis van Diermen van Précon Food Management B.V. over verordening (EU) nummer 1169/2011 met daarin de nieuwe eisen voor etiketteren waaraan per 13 december 2014 moet worden voldaan was erg leerzaam en verhelderend. Er werd een overzicht gegeven van de belangrijkste algemene veranderingen aangaande voedselinformatie die beschreven is in de nieuwe verordening. Het feit dat het om een Europese verordening gaat is al anders dan hoe de etikettering nu geregeld is, het is nu namelijk een Europese richtlijn. Deze laatste moet worden overgenomen door de lidstaten, maar mag inhoudelijk worden aangepast in de nationale wetgeving. Een verordening daarentegen moet vrijwel volledig worden overgenomen door de lidstaten. Ook gaat het in deze verordening niet alleen meer om etiketteren maar wordt het veel breder getrokken. De naam van de verordening is dan ook: ‘Voedselinformatie voor consumenten’. Deze verordening gaat niet alleen over het etiket op een voedingsmiddel, maar ook over de informatie van voedingsmiddelen in brochures, op websites, etc.