Verslag Innofoodbijeenkomst ‘Nieuwerwets Etiketteren’ bij HEKS’NKAAS®

15-07-2013 \\ Innofood nieuws

 
Op donderdag 27 juni 2013 vond de Innofoodbijeenkomst ‘Nieuwerwets Etiketteren’ plaats bij de fabriek van HEKS’NKAAS® in Oldenzaal. Na een welkomstwoord van Piet Peelen begon Henny van Gennip, directeur operations, met hèt verhaal van de Zuivelhoeve, dat teruggaat naar het jaar 1981 met een kleine winkel aan de boerderij van familie Roerink in Twekkelo. De Boer’nproducten (Boer’n Yoghurt, Boer’n Vla, Boer’n Muesli, Duo Vla, Boer’n Trio) zijn een groot succes en onderscheiden zich van de ‘reguliere’ zuivelproducten. Ze worden gemaakt van verse melk afkomstig van boerderijen uit Twente, waar het comfort en het welzijn van de koe hoog in het vaandel staan. Dit maakt de keten dus transparant, men weet precies waar de melk vandaan komt. Ook de verpakking, het leuke emmertje, is uniek. De extra dikke en stevige structuur, de afwezigheid van kunstmatige geur-, kleur-en smaakstoffen, de verassende combinaties en natuurlijk dat de producten gewoon ‘Onmeunig Lekker’ zijn, maken de ze succesvol.
 
Vroeger kwamen de winkeliers met hun eigen emmer naar de Zuivelhoeve winkel en deden het fruit erbij als ze weer terug waren. Toen kwam het idee van Diane Roerink om bij de Zuivelhoeve zelf al fruit onderin de emmertjes van de Boer’n yoghurt te doen. Dit was een groot succes en binnen 2 jaar verkochten bijna alle retailers deze emmertjes. Bij de Zuivelhoeve wordt geproduceerd voor de retail, export en out-of-home-market. Er wordt ook gericht op bepaalde doelgroepen, zoals ouderen. Zo is er bijvoorbeeld yoghurt met minder suiker, meer eiwit, of zonder gluten of gelatine. Er wordt ingespeeld op de ‘out-of-home-market’, door bijvoorbeeld portieverpakkingen van de yoghurt. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid met 15 werknemers in 2000 naar 160 in 2013. Ook internationaal is de Zuivelhoeve actief, er wordt namelijk geproduceerd voor Engeland, België, en Duitsland. In Nederland zijn er op dit moment 29 Zuivelhoevewinkels, en dit groeit met vijf winkels per jaar.
 

HEKS’NKAAS®

Karla van ’t Hag, product manager HEKS’NKAAS®, vertelde hierna het verhaal van HEKS’NKAAS®. In 2011 kocht de Zuivelhoeve het recept en de naam van een groenteboer uit Losser. In februari 2012 was er de eerste productie, waarna de Zuivelhoeve HEKS’NKAAS® introduceerde in het Nederlandse supermarktkanaal in emmertjes van 200 gram. Het is een groot succes, in 2012 werden er in de diverse supermarkten ruim 1.4 miljoen emmertjes verkocht. Sinds juni 2013 is HEKS’NKAAS® losgekoppeld van de Zuivelhoeve, maar valt nog wel onder de Zuivelhoeve holding. HEKS’NKAAS wordt gepromoot als zijnde een ‘smeerdip’, hiermee wordt een eigen draai gegeven aan het product, en is het dus geschikt om te dippen, smeren maar ook om mee te koken.
De wikkels om de emmertjes waarin HEKS’NKAAS® wordt verkocht bevatten dan ook recepten, samengesteld door een professionele kok of ingezonden door consumenten, om ideeën op te doen voor het gebruik van HEKS’NKAAS® tijdens het koken. HEKS’NKAAS® wordt bereid met verse kruiden (peterselie, prei en knoflook), de dagverse producten worden aangeleverd door de groenteboer die HEKS’NKAAS® oorspronkelijk heeft bedacht. HEKS’NKAAS® onderscheidt zich van het al bestaande assortiment, het voegt echt wat toe aan de kruiden-en roomkazen van A-merken met een fabrieksuitstraling die nu de overhand hebben in het assortiment.
 
Er zijn ook proeverijen georganiseerd, onder het mom van proeven is kopen, waar HEKS’NKAAS® aangeboden werd aan consumenten in de supermarkt om het hen te laten proeven. HEKS’NKAAS® is ook samenwerkingen aangegaan met andere bedrijven in de foodsector om zo hun product te promoten. Zoals het HEKS’NKAAS®-broodje bij bakkerij Bart, saladeschotels in de supermarkt met HEKS’NKAAS® erin, en een gezamenlijke promotie van Bugles chips van Smiths met HEKS’NKAAS®-dip. Nu is het vol verwachting wachten op de nieuwe smaak HEKS’NKAAS® die in week 38 van dit jaar geïntroduceerd wordt!
 

‘Nieuwerwets Etiketteren’

Na een rondleiding in de fabriek van HEKS’NKAAS® stond de middag in het teken van ‘Nieuwerwets Etiketteren’. De presentatie van Ellis van Diermen van Précon Food Management B.V. over verordening (EU) nummer 1169/2011 met daarin de nieuwe eisen voor etiketteren waaraan per 13 december 2014 moet worden voldaan was erg leerzaam en verhelderend. Er werd een overzicht gegeven van de belangrijkste algemene veranderingen aangaande voedselinformatie die beschreven is in de nieuwe verordening. Het feit dat het om een Europese verordening gaat is al anders dan hoe de etikettering nu geregeld is, het is nu namelijk een Europese richtlijn. Deze laatste moet worden overgenomen door de lidstaten, maar mag inhoudelijk worden aangepast in de nationale wetgeving. Een verordening daarentegen moet vrijwel volledig worden overgenomen door de lidstaten.
Ook gaat het in deze verordening niet alleen meer om etiketteren maar wordt het veel breder getrokken. De naam van de verordening is dan ook: ‘Voedselinformatie voor consumenten’. Deze verordening gaat niet alleen over het etiket op een voedingsmiddel, maar ook over de informatie van voedingsmiddelen in brochures, op websites, etc. Wat nieuw is, is dat ook groothandels en horeca zich aan deze verordening moeten gaan houden. Dit betekent niet dat al de informatie op de menukaart of op bordjes naast gerechten hoeft komen te staan, maar wel moet de voedselinformatie beschikbaar zijn als er naar gevraagd wordt.
 
Onder de belangrijkste algemene veranderingen voor etiketteren die tijdens de bijeenkomst genoemd zijn, valt het onderwerp leesbaarheid. De eisen voor letterhoogte veranderen, zo moeten de letters 1.2 mm hoog zijn. Als het bedrukbare oppervlak kleiner is dan 80 cm² gelden andere voorschriften.
 
Wat niet verandert is dat op een voedingsmiddel een wettelijke benaming van het levensmiddel moet staan. Wel gelden een aantal aanvullingen bij deze wettelijke benaming, zoals – indien van toepassing – de termen ‘gevriesdroogd’ of  ‘snel gevroren’. Ook imitatie- ingrediënten moeten vermeld worden (bijvoorbeeld imitatiekaas). Voor vlees en vis geldt ook dat er in de benaming vermeld moet worden of er bijvoorbeeld ander dierlijk eiwit of water is toegevoegd, of dat het bestaat uit samengestelde stukjes.
 
Verder moeten volgens de verordening de allergenen worden opgenomen in de lijst van ingrediënten met een onderscheidende typografie.
Het vermelden van de voedingswaarde was voorheen niet verplicht, als het wel gedaan werd moest dat volgens een bestaande richtlijn. Nu wordt de voedingswaarde wel verplicht, en is de volgorde van voedingsstoffen in de tabel anders dan voorheen. Ook moet natrium worden vervangen door zout, en kan de aanvullende vermelding ‘uitsluitend van nature voorkomend natrium’ gebruikt worden. Naast zout is het ook verplicht om de energetische waarde en het gehalte aan vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers en eiwitten te vermelden.
Verder worden aan origine-etikettering eisen gesteld, de plaats of het land van herkomst moet vermeld worden als de oorsprong van het product misleidend is voor de consument.
Verder moet de (handels)naam en het adres op de verpakking van de partij in de keten die de verantwoordelijkheid heeft (fabrikant, verpakker, importeur etc.).
Nog een voorbeeld van extra verplichte vermelding op het etiket is dat alle soorten oliën en vetten die in het product zitten vermeld moeten worden, de vermelding van de groepsnaam ‘plantaardig oliën en vetten’ mag niet meer.
Ook de datum van invriezen moet vermeld worden voor diepgevroren vlees, vleesbereidingen en onverwerkte visserijproducten.
Kortom er zijn veel dingen om aan te denken met deze nieuwe verordening over voedselinformatie. Daarvan is het bovenstaande definitief, en er komt wellicht nog meer aan. De Europese Commissie moet over een aantal zaken nog een beslissingen nemen, dit gebeurt pas na december 2014, dus er moet al gewoon gestart worden met het aanpassen van etiketten. Voorbeelden van regels waarover nog een besluit moet worden genomen zijn: de origine-etikettering van een aantal andere product(groepen) dan vlees; vermelding van transvet in de voedingswaarde; uniforme portiegroottes; aanvullende regels voor leesbaarheid; ingrediënten en voedingswaarde op alcohol.
 
De Praktijkgids Etikettering van levensmiddelen Editie 2012 is geschreven door Ellis van Diermen, de spreekster van deze middag. Het is een actuele, handzame leidraad voor het samenstellen, lezen of controleren van de etikettering op voorverpakte levensmiddelen.
De gids is geschreven op basis van de nieuwe Verordening 1169/2011, waarin de etiketteringsverplichtingen uit een aantal richtlijnen zijn samengebracht en aangevuld met nieuwe regels. Deze Praktijkgids is bijzonder geschikt voor producenten, importeurs en retailers van levensmiddelen, maar ook voor consumentenorganisaties, mensen die actief zijn in de controle van levensmiddelen, consultants en docenten en studenten levensmiddelenrecht, levensmiddelentechnologie en voeding.