Verkoop plofkip daalt

14-08-2013 \\ Innofood nieuws

  
De verkoop van plofkip in supermarkten daalt. In het eerste halfjaar van 2013 lag de verkoop wel zes procent lager dan twee jaar geleden, vóór de start van de plofkipcampagne van Wakker Dier. De verkoop van kip met een beter leven daarentegen steeg met 80 procent. Wakker Dier: ‘Miljoenen kippen krijgen hierdoor een beter leven, ondanks andere beweringen van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel hierover vorige week.’
  
Onderzoek Wakker Dier
De verkoop van plofkip is dit eerste halfjaar met zes procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. De verkoop van kip met een beter leven nam juist toe: scharrelkip steeg met 91 procent ten opzichte van 2011, biologische kip steeg met 35 procent. In het totaal is de verkoop van kip met een beter leven sinds 2011 met 80 procent gestegen.
Dit blijkt uit cijfers van IRI Nederland. Deze cijfers zijn gebaseerd op de supermarktverkoopcijfers van meer dan de helft van de markt. Het marktaandeel van de meegenomen supermarktketens is tussen 2011 en 2013 licht gestegen, dit kan effect hebben op de volumecijfers. Maar ondanks de stijging in marktaandeel, is het totale volume plofkip toch flink afgenomen.
Vorige week beweerde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel nog dat de verkoop van plofkip steeg, maar bij navraag kon deze belangenbehartiger van de supermarktketens geen onderbouwing hierover geven.
  
De campagne
Wakker Dier voert sinds het voorjaar van 2012 campagne tegen de plofkip. Veel fabrikanten en ziekenhuizen zijn sindsdien overgestapt op een diervriendelijker alternatief zoals kip met een Beter Leven ster, andere hebben aangegeven dit in de nabije toekomst te gaan doen.
Helaas zijn de grootste plofkipverkopers, de supermarkten, nog niet van plan over te stappen op de diervriendelijkere kip met een Beter Leven ster. Zij willen over op de Kip van Morgen, een plofkip in flauwekulsaus: 19 in plaats van 21 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020. Wakker Dier blijft onverminderd campagne voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015, vooral gericht op de grootste plofkipverkopers Albert Heijn en Jumbo.