Verkiezing van het ‘Beste brood van Nederland’

17-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

NieuwVers lanceert de verkiezing ‘Beste brood van Nederland’ en gaat op zoek naar bakkers met heerlijk brood, gemaakt met de beste zorg voor mens, dier en milieu.

 

NieuwVers is de Nederlandse beweging voor het nieuwe eten: revolutionair lekker! Het is een initiatief van Urgenda en Foodlog. De verkiezing om het Beste brood is na Bakker met Ster en De verkiezing van de Leukste Bakker de derde wedstrijd voor de bakkerijbranche in Nederland.

De speurtocht naar het beste brood voert door de gehele productkolom: van akkerbouwer, molenaar tot bakker. Hoe produceert de akkerbouwer kwalitatief goed graan zonder de bodem uit te putten? Welke mix van granen heeft de molenaar nodig om de bakker zo goed mogelijk te kunnen bedienen? En kan dat graan uit Nederland of van net over de grens komen? De bakker op zijn beurt moet zorgen voor lekker brood dat gezond is, aldus NieuwVers. “Hij moet het bakken met zo min mogelijk verspilling van grondstoffen en zo energie-zuinig mogelijk. Hoe doet hij dat?” De discussie over de duurzame productiemethoden wordt gevoerd op de site van Foodlog.

Bakkers kunnen meedoen door een niet-wit vloerbrood van 800-1000 gram in te sturen. De graankeuze is vrij. De finale vindt plaats in de ochtend van 6 februari in Amersfoort, met een smaakjury onder leiding van culinair journalist Felix Wilbrink van de Telegraaf.

BioVak

Op de BioVak op 23 en 24 januari in Zwolle kunnen deelnemende bakkers zich presenteren. Voor aanvang van de beurs, op 23 januari, organiseert NieuwVers ook een live-gesprek tussen akkerbouwers, molenaars en bakkers en andere deskundigen over herkomst en duurzaamheid van brood. Dit staat los van de verkiezing zelf.

Voor meer informatie en inschrijven klik hier

 

Bron: Bakkerswereld