“Veiligheid ggo’s is niet bewezen”

26-10-2013 \\ Innofood nieuws

Een groep van ruim 90 Europese wetenschappers en onderzoekers heeft een verklaring gepubliceerd waarin ze stellen dat er geen overeenstemming is over de veiligheid van genetisch gemodificeerde gewassen. De groep maakt deel uit van de European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER). ‘De claim dat ggo’s veilig zijn, is misleidend’, klinkt het.


De wetenschappers publiceren de verklaring nadat diverse veredelingsbedrijven die ggo-gewassen produceren, benadrukken dat de gewassen veilig zijn bevonden door wetenschappers. ENSSER-voorzitter Angelina Hilbeck stelt echter dat er een grote diversiteit aan meningen bestaat onder wetenschappers en onderzoekers.

‘De resultaten van sommige wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar zelfs tegen’, aldus Hilbeck. ‘Ondanks de grote verscheidenheid aan meningen, beweren sommige bedrijven en organisaties dat genetisch gemodificeerde gewassen en voedingsmiddelen veilig zijn. In werkelijkheid zijn er nog veel onbeantwoorde vragen en in sommige gevallen is er zelfs reden voor ongerustheid.’

Voorstanders van genetische modificatie stellen dat er in de VS geen bewijzen zijn dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen de gezondheid schaden. Hilbeck zegt dat daar nog nooit onderzoek naar is gedaan onder mensen. Dat is onmogelijk omdat het etiket van voedingsmiddelen in de VS niet hoeft te vermelden of ze ggo’s bevatten of niet. Het is dus niet na te gaan in hoeverre mensen die tot zich hebben genomen.

Het ENSSER stelt dat niet alleen het effect op de gezondheid onduidelijk is. Ook over de invloed van ggo’s op het milieu bestaat er volgens de wetenschappers heel wat discussie. De veredelingsbedrijven Monsanto en BASF hebben intussen de ontwikkeling van ggo-gewassen in de EU gestaakt en ook de aanvragen tot teelttoelating ingetrokken.

Bron: VILT