Vegetariërs derde minder kans op hartaandoeningen

02-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Het risico op hartaandoeningen ligt bij vegetariërs 32 procent lager dan bij mensen die regelmatig vlees en vis eten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Oxford bij 45.000 vrijwilligers van 50 tot 70 jaar oud. Volgens de auteurs van de studie zijn het de lagere cholesterol- en bloeddrukwaarden die ervoor zorgen dat vegetariërs minder kans maken op een hartaandoening.


Volgens professor Tim Key, één van de auteurs van de studie, leverden de resultaten duidelijke conclusies op: “Het onderzoek toont aan dat vegetariërs een derde minder kans maken op hartaandoeningen.” Dokter Francesca Crowe, die het onderzoek mee leidde, wijst op de belangrijke rol die het voedingspatroon speelt in de preventie van hartaandoeningen. Het grote verschil tussen de twee groepen is volgens Crowe een gevolg van de verschillende cholesterol- en bloeddrukwaarden.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij bijna 45.000 Britse en Schotse vrijwilligers van 50 tot 70 jaar oud. Het gaat om het grootste onderzoek naar het risico op hart- en vaatziekten bij vegetariërs en niet-vegetariërs dat ooit in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd. Zowat een derde van de onderzochte mensen was vegetariër.

Deelnemers van de studie zijn in de loop van de jaren ’90 in het onderzoek gestapt en werden tot 2009 opgevolgd via vragenlijsten over hun voedingsgewoonten en levensstijl, bloeddruk en bloedstalen om het cholesterolgehalte te meten. Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de meeste welvarende landen. In het Verenigd Koninkrijk sterven jaarlijks 65.000 mensen aan hartaandoeningen.

 

Meer info: Universiteit van Oxford

 

Bron: VILT