Vara’s Kassa: Wat kun je maken van je wekelijkse kliekjes?

23-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Gisteravond in Vara’s Kassa: Een gemiddeld huishouden gooit ieder jaar 44 kilo goed voedsel weg. Kassa Groen keek naar wat er allemaal verspild wordt en geeft tips wat je met restjes kunt doen. Bekijk hier de uitzending.

 

 

 

 

We staan er haast niet bij stil, maar per jaar gooien we per Nederlander voor zo’n €155 aan goed voedsel weg. Dit belandt niet bij het GFT, maar gewoon in de vuilnisbak. Van de 375 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, gaat nog ongeveer 19% ongebruikt de vuilnisbak of biobak in. Een deel hiervan is niet te vermijden, want dat zijn schillen en stronken, maar bijna 45 kilo is prima te eten. Het loont de moeite om dat te voorkomen, want we gooien geld en energie weg. Brecht van Hulten onderzoekt samen met een afvaldeskundige een aantal vuilniszakken.

Brood en rijst
Twee producten die veel worden weggegooid, zijn brood en rijst. Eén op de vijf sneden brood belandt in de vuilnisbak (23%). Elke dag worden in Nederlandse huishoudens 400.000 broden weggegooid. Van een pak rijst belandt bijna 40% in de vuilnisbak. Per dag gooien we zo’n 60 ton rijst weg, dat zijn drie grote kiepwagens vol. Van pasta en aardappelen wordt een kwart weggegooid. Dat blijkt uit cijfers van het CREM en consumptiecijfers over 2011.

Wat kan je zelf tegen voedselverspilling doen?
Je kan als consument ook wat doen tegen voedselverspilling. Kassa Groen zet een aantal handige tips op een rijtje:

– Doe vaker boodschappen.
– Koop minder voorgesneden groente, maar koop een product in z’n geheel. Dat bederft minder gauw.
– Let op de houdbaarheidsdatum. Er staan twee soorten op de verpakking. 1) THT: ‘Tenminste houdbaar tot’. Het gaat hierbij om producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer. Deze vermelding is niet de uiterste consumptiedatum. Na het verstrijken van de datum is het product nog geschikt voor consumptie. 2) TGT: ‘Te gebruiken tot’. Het gaat daar om producten zoals vlees en verse groenten. Deze producten moeten direct na die datum worden weggegooid.
– Bewaar restjes goed afgesloten in de koelkast.
– Kook kleinere hoeveelheden rijst, pasta of aardappelen.

Koken met restjes
Brecht gaat samen met culinair journalist Puck Kerkhoven koken met een gezin. Puck heeft een aantal boeken gemaakt zoals ‘Het Grote Kliekjesboek’ en ‘De Grote Kliekjes Scheurkalender 2012’. Daarin geeft ze tips wat je met voedsel dat overblijft kan doen. In de uitzending laat Puck zien wat een gezin met de restjes kan doen. Zij maakt een snelle nasi goreng van de overgebleven rijst en van oud brood ‘Bread and Butter Pudding’.

 

Lees hier het volledige artikel met een recept voor snelle nasi goreng