Van Rooi Meat bouwt aan krachtige, duurzame toekomst

07-08-2013 \\ Innofood nieuws


Van Rooi Meat heeft de eerste paal geslagen op weg naar een krachtige, duurzame toekomst. Door de moderne productielocatie in Helmond uit te breiden, is zij in 2014 de eerste vleesverwerker die het hele proces van boer tot bord onder één dak heeft. Een enorme efficiencyslag die niet alleen het milieu minder belast, maar er ook voor zorgt dat Van Rooi een nog sterkere positie richting retail krijgt.
Het familiebedrijf Van Rooi Meat heeft een lange historie in de varkenshouderij en vleesverwerking. Martien van Rooi (sr.) begon meer dan een halve eeuw geleden met veehandel. Dit werd later uitgebreid met slachterij en verwerking van vlees. Inmiddels bestaat de Van Rooi Group uit veehandel in Lieshout, een slachthuis in Helmond, productielocaties in Almere, Someren en Middelburg, een voorverpakker in Scherpenzeel en enkele vestigingen in het buitenland.
Snelst groeiende vleesverwerker
Van Rooi Group is al een aantal jaren, in volumes, de snelst groeiende in Nederland. Diverse overnames hebben bijgedragen aan het huidige marktaandeel van 20%. Ook de export naar Rusland en China is de laatste tijd explosief gegroeid. Deze groei van het bedrijf zorgt er mede voor dat er nu gebouwd wordt aan één locatie waar alle stappen in het proces van boer tot bord worden doorlopen.
Alles onder één dak
Na de bouw van een moderne slachterij in Helmond in 2007, is het nu tijd om Helmond uit te breiden met productie- en voorverpakkingslijnen, een inpakruimte en een vrieshuis met 10.000 ton opslagcapaciteit. De vloeroppervlakte wordt in totaal met ruim 50.000 m2 uitgebreid. Om het perceel zo optimaal mogelijk te benutten, is er ook een aangrenzend stuk grond gekocht voor de bouw van een parkeergarage met meer dan 400 parkeerplaatsen. Door deze uitbreiding van het bedrijf worden alle stappen in het proces – van slachten naar uitsnijden en uitbenen tot verpakken en invriezen – onder één dak gedaan. Dit zorgt voor korte lijnen, efficiency, optimale versheid en kwaliteit. Ondanks deze efficiencyslag, blijft maatwerk voor klanten een belangrijk speerpunt.
Immers, klantgericht produceren en flexibiliteit ten behoeve van een duurzame relatie staan al jaren voorop bij Van Rooi Group.
 
Duurzaam bouwen
Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering van Van Rooi Meat. Zo voert zij stromen met Milieukeur en het Beter Leven kenmerk voor haar producten en een klein deel van de productie is biologisch. Bij de verbouwing is er oog voor het duurzaamheidsaspect. Zo worden de duurzaamheidsprestaties van de bouw gemeten aan de hand van GPR Gebouw. Een van de gevolgen van de bouw is dat het aantal foodmiles flink gereduceerd wordt. Immers, alle stappen in het proces komen onder één dak. Doordat het vlees het gebouw niet verlaat voor verdere verwerking en diverse productie- en verpakkingslijnen aan elkaar worden gekoppeld en het product dus in één keer in de eindverpakking kan, wordt een reductie van logistieke stromen van al snel enkele duizenden kilometers per dag gerealiseerd alsmede een reductie van het waterverbruik (krattenwas) en verpakkingsmateriaal.
 
Voordelen voor retailers
Naast het slachten en uitsnijden wat nu in Helmond gebeurt, wordt het vlees straks ook verder uitgebeend en verwerkt voor retail. Door de grote aantallen kan er een adequate selectie plaatsvinden. De verdere verwerking vindt direct plaats, wat als voordeel heeft dat het vlees al binnen 24 uur na de slacht op de winkelvloer kan zijn. Alle andere stromen kunnen (vers en/of ingepakt en ingevroren) gebruikt worden voor specifieke markten. Alle onderdelen van het varken worden dus verwaard op één locatie. Dat zorgt voor een unieke situatie die vele voordelen oplevert, zoals transparantie in de keten, kostenbeheersing, flexibiliteit, optimale controle en kwaliteit en een constante aanvoer van nieuw vers vlees doordat er 20 uur per dag geslacht kan worden.  
 
Van Rooi Meat verwacht in september volgend jaar klaar te zijn met de bouwwerkzaamheden.