Vakgroep O&K: ‘Vertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie’

21-07-2019 \\ Overig nieuws

Onlangs was de Innofood vakgroep O&K te gast bij Foodrecall in Holten voor een interessante bijeenkomst over het thema ‘Vertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie’.

Ruurd van Eck van JPR Advocaten gaf een lezing over zijn ervaringen in de voedingsmiddelenindustrie. Ruurd is 30 jaar advocaat partner bij JPR Advocaten waar hij zich focus op de vakgebieden vastgoedrecht en bestuursrecht met als specialisatie diervoederrecht. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van toezicht Stichting Secure Feed. Normen, verordening, wetten, regelingen en beleid zijn besproken aan de hand van voorbeeld cases en er werden verschillende ervaringen gedeeld door Ruurd en de aanwezige leden. Door de presentatie heen waren er leuke discussies o.a. over: de aansprakelijkheid bij een recall,  medewerkingsplicht en bevoegdheden, gevolgen van een overtreding, schade en nevenschade,  naamgeving vegetarische producten, de trend naar private controles en persoonlijke aansprakelijkheid in je functie.

Dit was ook de dag waarop ik het stokje van voorzitterschap van de vakgroep O&K vol vertrouwen heb over gedragen aan Daniëlle de Bruin. Daniëlle neemt al 10 jaar deel aan de vakgroep en is tijdens mijn periode ook vicevoorzitter geweest, zodat de vakgroep tijdens mijn zwangerschapsverlof of bij verhindering gewoon door kon gaan, waarvoor dank. Danielle is teamleider productontwikkeling bij Rouveen Kaasspecialiteiten. Super leerzaam en een hele eer vond ik het om 5 jaar voorzitter te zijn van de Vakgroep O&K van Innofood. Toen ik het stokje in nov 2014 overnam van Piet Pelen had de vakgroep een vaste agenda. Je geeft toch je eigen draai aan een vakgroep en voor mij was dat respect hebben voor de privé tijd van de deelnemers en daarom focussen we op een doelmatige en efficiënte vergadering met voldoende tijd om interactie plaats te laten vinden, die bij voorkeur rond 18:00 afgerond is. We hebben ook ingesteld dat deelnemers vanuit hun bedrijf gasten kunnen meebrengen op het moment dat een onderwerp ook voor naaste collega’s interessant kan zijn. Onverwachte audits of klantenbezoeken gooien soms begrijpelijk roet in het eten, maar nu is er altijd en mogelijkheid om iemand te sturen die de informatie voor je absorbeert zodat de informatie niet verloren gaat voor het bedrijf. Hiermee is de vakgroep gegroeid naar op dit moment 35 deelnemers.

Vier keer per jaar worden er voor de vakgroep bijeenkomsten georganiseerd. De basis van de O&K vakgroep is synergie tussen kwaliteit en ontwikkeling en tussen bedrijven onderling in de regio. Wat je kunt halen uit de vakgroep is leren van elkaar, oplossingen vinden voor overeenkomstige uitdagingen en kansen te verkennen. Er wordt geprobeerd om een zo uitdagend mogelijke agenda op te stellen met interessante onderwerpen voor productontwikkeling en kwaliteitsmanagers  rondom het  Innofood jaarthema . Wanneer je lid bent van Innofood kun je kosteloos deelnemen aan deze bijeenkomsten. Geef je op via info@innofood.org. Ik wil mijn naaste bestuurders hartelijk danken voor hun enorme inzet en voor hun geduld en gezelligheid tijdens de vergaderingen, ik wil Daniëlle veel succes wensen en hoop dat ze minstens zo veel plezier beleeft aan deze functie als dat ik heb gehad.

Thea Smit-Dekker, New Product Development Manager, Zwanenberg Food Group