Unilever zoekt bredere toelating voor verwerking fytosterol esters in voeding

28-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

Unilever heeft een verzoek tot toelating ingediend bij de Britse Food Standards Agency om fytosterol esters als een ‘nieuw voedingsingrediënt’ te kunnen verwerken. Het gaat om extra mogelijkheden om fytosterol esters ook in margarines voor bakken, braden en koken te kunnen verwerken. Fytosterol esters worden in de voedingsindustrie gebruikt omdat ze een bijdrage leveren aan verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Vrije fytosterolen komen van nature in lage concentraties voor in plantaardige oliegewassen en in voedingsmiddelen die daar van afgeleid zijn.

Het is de derde keer dat Unilever in de Europese Unie een verzoek tot toelating van fytosterol esters als een nieuw voedingsingrediënt indient. De vorige twee maal gebeurde dat ook in het Verenigd Koninkrijk. In 2000 ging het om een toelating in margarines en in 2004 verkreeg het bedrijf een toelating voor verwerking van fytosterol esters in melk- en yoghurt-achtige producten. Nu wil Unilever het voedingsingrediënt ook graag verwerken in vloeibare margarines die voor koken en braden worden gebruikt.

Om een een toelating als nieuw voedingsmiddel of een nieuw voedingsingrediënt kan worden verzocht wanneer het product of het ingrediënt nog niet voor consumptie werd gebruikt in de Europese Unie voor 15 mei 1997. Voordat een product of ingrediënt op de Europese markt geïntroduceerd mag worden, moet de zekerheid bestaan dat het absoluut veilig is. De toetsing gebeurt door een onafhankelijke commissie van wetenschappers die in het Verenigd Koninkrijk wordt benoemd door de Food Standards Agency.

Bron: Nutrition Horizon