Tweede Kamer: extra miljoenen naar onderzoek biologische sector

30-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 

 

Voor onderzoeksprojecten in de biologische sector is jaarlijks 5 miljoen euro extra beschikbaar. Een amendement dat was ingediend door SP-woordvoerder Van Gerven voor het aanpassen van de landbouwbegroting is vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen. De wijziging geldt voor een periode van ten minste vier jaar.

Het geld is bedoeld voor onderzoeksvragen die uit de biologische sector zelf, bottom-up naar voren komen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ontwikkeling van biologische dieren- en plantenrassen en natuurlijke additieven, maar ook aan het ontwikkelen van slimme machines voor het wieden van onkruid. De 5 miljoen per jaar waren door het ministerie van Economische Zaken al gelabeld voor ‘Kennisontwikkeling en innovatie’ en zijn nu toegewezen aan de biologische sector.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext, is zeer verheugd: ‘Dit is een enorme stimulans voor de brede innovatie- en verduurzamingsagenda die door biologische boeren, tuinders en bedrijven in de praktijk wordt gebracht. Al jarenlang loopt de biologische sector voorop als het gaat om dierenwelzijn, milieuvriendelijke onkruidbeheersing, het stimuleren van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit etc. Kunstgrepen zoals het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan en dat leidt tot creatieve, duurzame oplossingen. De voorhoede van de reguliere landbouwsector heeft daar al heel wat graantjes van kunnen meepikken. Kennelijk wordt dit gezien en gewaardeerd door de Tweede Kamer en daar zijn we ontzettend blij mee. De biologische sector is zeer ambitieus en krijgt nu de mogelijkheid om met nog meer power verder te innoveren.’

Het is wel heel bijzonder dat deze begrotingsaanpassing samenvalt met een bijeenkomst (gistermiddag) met vijftig vertegenwoordigers uit het biologische bedrijfsleven om de onderzoeksbehoeftes voor de komende jaren met elkaar vast te stellen.

Klik hier om de tekst van het amendement is hier te bekijken.

 

Bron: Bionext